Lector Monique Berger inspireert tijdens intreerede met persoonlijke verhalen
20 juni 2022
Een enorme drive, passie voor haar vak en vastberadenheid. Dat straalde lector Monique Berger uit tijdens haar intreerede op 16 juni op De Haagse Hogeschool. Aan een bomvolle aula vertelde ze vol trots over de ambities...
Een enorme drive, passie voor haar vak en vastberadenheid. Dat straalde lector Monique Berger uit tijdens haar intreerede op 16 juni op De Haagse Hogeschool. Aan een bomvolle aula vertelde ze vol trots over de ambities van haar lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport. Bijzonder waren ook de mooie persoonlijke verhalen van zowel Monique als aanwezige gastsprekers. In dit artikel vatten we de belangrijkste momenten van de middag samen.
Wat meteen opviel was dat in het hele programma een persoonlijke noot zat. Hoe kan het ook anders? Iedereen die Monique leert kennen, raakt beïnvloedt door haar aanstekelijke enthousiasme voor het leven én haar missie. Zo bleek ook tijdens de introductie van Son Burgers – Geerinckx, faculteitsdirecteur GVS: “Monique en ik kennen elkaar al 10 jaar. Dit moment, hier vandaag, heb je te danken aan je jarenlange investering in je passie voor onderwijs en onderzoek. Ik wil je bedanken voor de open en kwetsbare gesprekken die we over de jaren samen hebben gevoerd. Je hebt een prachtige reis gemaakt bij De Haagse, van docent tot lector. Volgens collega’s had je al veel eerder tot lector benoemd moeten worden en vandaag is het dan echt zover. Ik ben retetrots op je.”
Over het thema: ‘Beweeg mee’
Het thema van de intreerede was ‘Beweeg mee’. Duidelijk en simpel, maar met dubbele betekenis. Natuurlijk slaat het thema enerzijds terug op de letterlijke ambitie van het lectoraat: het ontwikkelen, evalueren en implementeren van technologische innovaties om iedereen in beweging te laten komen én beweging te optimaliseren. Want bewegen is gezond, maakt gelukkig, geeft zelfvertrouwen en zorgt voor een gevoel van erbij horen. Maar de onderliggende betekenis is dieper. Meebewegen is namelijk precies wat ook de samenleving moet doen om te garanderen dat er bewogen en gesport kan worden door mensen met een beperking. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.
Waarom dit lectoraat?
Monique vertelde: “Ik hou veel van sporten en bewegen, het maakt me gelukkig, geeft me veel plezier en energie. Dat gun ik iedereen. De kiem van het lectoraat is gelegd bij een rolstoelbasketbalwedstrijd in Beijing tijdens de Paralympische Spelen van 2008 waar ik, samen met een groep met mensen uit het bedrijfsleven en onderzoekers van de TU Delft, op de tribune zat bij een wedstrijd van Nederland en wij dachten.. Die rolstoelen, kan dat niet beter? En zo is het balletje gaan rollen. Programma’s en projecten die we ontwikkelen, spelen zich allemaal af in ons speelveld (zie afbeelding hieronder). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van sporthulpmiddelen of een smartwatch voor rolstoelgebruikers. Het belangrijkste waar ons team zich mee bezighoudt is de zoektocht naar hoe technologie ingezet kan worden bij mensen met een beperking om ze meer en beter te laten bewegen en sporten. Want slechts 27% van de mensen met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijn (150 minuten matig/intensief bewegen per week en 2x per week spierversterkende oefeningen). Dat moet veranderen.”
Inspiratie in overvloed
Tijdens het programma kwamen, naast Monique, verschillende gasten aan het woord. Zo werd er een levendige paneldiscussie gehouden, waarbij Gertjan van der Linden (voormalig paralympisch sporter & bondscoach Nationaal Rolstoelbasketbalteam), Sjoerd Dreteler (ervaringsdeskundige, psycholoog, politicoloog en kenniskringlid TIBS), Martijn Schaaper (directeur InMarket en Rollz) en student Sportkunde en minor Niemand Buitenspel Doris van der Burg geanimeerd ingingen op vragen uit het publiek.
Maar met name het persoonlijke verhaal van Sjoerd maakte indruk. Hij vertelde hoe hij als 4-jarige van zijn fiets viel, waarna hij - na een coma van 2 weken - zwaar gehandicapt wakker werd. Wat volgde was een jarenlang gevecht met de buitenwereld om te laten zien wat hij wél kon. Van het revalidatiecentrum tot het onderwijs: overal werd hij onderschat. Sport werd voor hem een manier om gedachten te verzetten, zich een gelijke te voelen. En met resultaat: hij werd professionele para-alpine skiër en rondde zowel een studie psychologie als politicologie af. Zijn verhaal geeft als geen ander de kracht en impact van sport weer. Sjoerd: “Mijn moeder heeft altijd gezegd: ‘Je bent niet minder dan andere kinderen, fysieke obstakels kun je overwinnen’. Mede dankzij haar en natuurlijk heel hard werken, ben ik zover gekomen”.
Samenwerking op paralympische thema’s
Er was ook een primeur: namelijk de ondertekening van een symbolische samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende kennisinstellingen en TeamNL, om zo de ontwikkeling van paralympische topsportprogramma’s verder te stimuleren. Op het podium vertelden CASA (Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam), Sport Science Innovation Groningen, HHs, Kenniscentrum Sport en Bewegen en NOC*NSF over hun ambitie om specifiek op paralympische thema’s intensief en gestructureerd samen te gaan werken. Wat een mooie mijlpaal!
Ontroering en dankbaarheid
Bij het afsluiten van haar intreerede vertelde Monique wanneer de missie van haar team geslaagd is: “We hopen van harte dat over een aantal jaar het bewegen en sporten echt voor iedereen mogelijk is. En vooral dat het woord inclusief niet meer nodig is omdat het dan zo vanzelfsprekend is geworden, dat we meer kunnen gaan inzetten op de I van Innovatie. Zodra we de naam van ons lectoraat kunnen veranderen in Technologie voor Innovatief Bewegen en Sport, dan is onze missie geslaagd!”.
Natuurlijk is deze missie niet alleen te realiseren en daarom bedankte Monique aan het eind van haar rede alle partners en betrokkenen die bijdragen aan het werk van het lectoraat. “Er zijn zoveel mensen betrokken geweest bij het ontstaan van dit lectoraat, te veel om op te noemen. Iedereen van jullie, hier in deze zaal, heeft op een of andere manier een bijdrage geleverd. Ik sta hier mede dankzij jullie intenties en inzet. Dus bij deze: dank dank dank!”, sloot een ontroerde Monique af.
Meer weten over de projecten waar het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport zich mee bezig houdt? Of interesse in een samenwerking? Bekijk dan de website van het lectoraat TIBS voor meer informatie en contactgegevens.