Hoe ga je om met rouw als de wereld gewoon doordraait?
Wat als verlies je stil doet staan, terwijl alles om je heen blijft bewegen? Bij de opening van de expositie 'Bagage Bezorgd' zetten we het gesprek open over een thema waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt: rouw.
Programma
Om 15.00 uur starten we met de indrukwekkende mini-documentaire Grief is love in a heavy coat, wat gaat over het omgaan met verlies. Na de vertoning volgt een nagesprek met Tatjana Almuli, schrijfster van het boek Ik zal je nooit meer en onderdeel van de cast van de documentaire; En Ramona Verhoek, oprichter van Stichting The Mourning.
Tatjana en Ramona bieden een intieme kijk op hun eigen ervaringen, die veel overeenkomsten hebben met de ervaringen van jongeren uit The Crash Club wat leidde tot de expositie ‘Bagage Bezorgd’. Hun ervaringen met rouw, zowel troostend als confronterend, zijn verwerkt in de tentoonstelling, zoals zichtbaar in het gebroken servies dat hun verhalen weerspiegelt.
De expositie ‘Bagage Bezorgd’ staat deze dag uitzonderlijk op het Atrium. Op andere dagen is de expositie te bezoeken in de gang naast de bibliotheek tot vrijdag 14 februari 2025.
Afhankelijk van de deelnemers is de voertaal van dit evenement Nederlands of Engels.
Aanmelden
Deelname is gratis, maar we vragen je wel hier even aan te melden.
Tatjana Almuli
Tatjana Almuli (1991, Amstelveen) is schrijver, journalist en fotograaf. Ze debuteerde in 2019 met het autobiografische Knap voor een dik meisje. In 2022 verscheen haar tweede eveneens autobiografische boek Ik zal je nooit meer, over haar jong overleden moeder en haar eigen uitgestelde rouw. Samen met schrijver Malou Holshuijsen maakt ze de podcasts Tussen dertig en doodgaan en De boekenkamer. Ook is ze presentator van de online VPRO serie Dikke vette leugens.
Ramona Verhoek
Ramona Verhoek, oprichter van Stichting The Mourning: "Als we meer over rouw weten, kunnen we elkaar beter ondersteunen in moeilijke tijden. Vanuit die visie is allereerst The Crash Club opgericht en vervolgens deze expositie tot stand gekomen. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies of rouw. De wereld draait door, terwijl jij stilstaat. Het gevoel ‘anders’ te zijn, levert stress op. Je bent zeker niet de enige die dit ervaart. Door erover te praten, kunnen we ook onszelf en ons gevoel beter leren begrijpen. We hopen dat bezoekers herkenning vinden in deze expositie en zich op die manier verbonden voelen met jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt."
Onderdeel van de Wellbeing Week
De opening van de expositie is onderdeel van de Wellbeing Week, met activiteiten gericht op jouw welzijn. Naast de opening kun je tussen 11.00 en 14.00 uur in het Atrium korte films bekijken over thema’s als verbinding, somberheid en zelfvertrouwen. Bij sommige films zijn de makers aanwezig voor een nagesprek. Meer informatie en aanmelden
Benieuwd naar de rest van het programma van de Wellbeing Week?
Op woensdag 27 november van 14.30 tot 17.30 uur kan je meedoen aan de Wellbeing Sprint, waar je in teams van 5 tot 7 studenten werkt aan innovatieve oplossingen voor welzijnsvraagstukken. Meer informatie en aanmelden
Op donderdag 28 november van 14.30 tot 17.00 uur sluit de Wellbeing Week af met de Theatervoorstelling Gelukzoekers. Deze indrukwekkende voorstelling is gemaakt met studenten van De Haagse Hogeschool en draait om de zoektocht van jongeren naar geluk. Meer informatie en aanmelden
Dit is een evenement van The Lighthouse
The Lighthouse biedt een programma vol interessante activiteiten over actuele vraagstukken en wereldwijde issues.