Populisme en straatpolitiek
11 oktober 2024
19:00 - 21:20
De Haagse Hogeschool, Aula
Populisme en straatpolitiek
In het huidige politieke debat draait het steeds nadrukkelijker om de ‘ontevreden burger’ en de kloof tussen ‘het volk’ en ‘de elite’. Daarnaast zien we het groeiende succes van partijen zoals Alternative für Deutschland, Partij voor de Vrijheid, Vlaams Belang en de sterke focus op migratie bij verkiezingen. Deze ontwikkelingen roepen vragen op als: wat is de relatie is tussen bestaansonzekerheid en stijgend nationalisme en xenofobie, en met welke politieke interventies kunnen mensen grip op hun leven terugwinnen. Tijdens deze avond gaan sprekers uit de politiek en wetenschap onder andere in gesprek over de rol van populisme, straatpolitiek en grassrootbewegingen.
Programma
19.00 uur - Inloop
19.30 uur - Start en welkom door Mart Nooijen
19.40 uur - Panelgesprek met Fatima Faïd, Willem Schinkel en Rogier van Reekum
20.25 uur - Pauze
20.35 uur - Dialoog met Fatima Faïd, Tim 'S Jongers en publiek
21.20 uur - Einde
Bijwonen van deze bijeenkomst is gratis, we vinden het wel fijn wanneer je je aanmeldt.
Tim 'S Jongers
Tim 'S Jongers is politicoloog, bestuurskundige, publicist en directeur van de Wiardi Beckman Stichting (wetenschappelijk bureau PvdA). In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. In zijn boek ‘Beledigende Broccoli’ maakte hij duidelijk waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid.
In zijn nieuwe boek ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ geeft hij welvarenden een spoedcursus over armoede; “Want armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken". Voor de Correspondent schrijft hij als correspondent Samenleven over thema's als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal beleid.
Fatima Faïd
Fatima Faïd is raadslid Haagse Stadspartij, activist en spreker. Voordat zij in 2012 actief werd in de Haagse gemeenteraad werkte Fatima als hulpverlener en adviseur zorg en welzijn voor stadsdeel Centrum in Den Haag. Door haar jarenlange achtergrond in zowel zorg en welzijn als straatpolitiek heeft zij veel ervaring op het gebied van inclusiviteit, sociale- en politieke uitsluitingsmechanismen, activisme en (het oprichten en verduurzamen van) Grassrootbewegingen.
Rogier van Reekum
Rogier van Reekum is socioloog en filosoof. Hij is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn werk gaat over de politiek van grenzen, migratie, nationalisme, burgerschap en publieke controversen. Hij schreef, samen Willem Schinkel, Theorie van de Kraal. Begin dit jaar publiceerde hij Out of Character: debating Dutchness, narrating citizenship.
Willem Schinkel
Willem Schinkel is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Schinkel pleit voor een nieuwe politisering die 'Links van Links' moet worden gecreëerd, waarbij hij pleit voor een her-ideologisering van het linkse politieke spectrum in Nederland. Zo roept hij de vraag op hoe representatief en effectief ons huidige kapitalistisch gedreven democratische stelsel is. Hij schreef recent o.a. Politieke stenogrammen, De hamsteraar en Pandemocatie. En, samen met Rogier van Reekum, Theorie van de Kraal.
Mart Nooijen
Mart Nooijen is antropoloog, beleidsmaker, gespreksleider en muzikant. Hen combineert ervaringskennis over omgaan met fundamentele veranderingen als transpersoon met een scherpe blik, en een hart voor mensen. Momenteel staat hen op de planken met de voorstelling ‘Het eerste avondmaal’ en zet die zich in voor de voedseltransitie.
Dit is een evenement van The Lighthouse
The Lighthouse biedt een programma vol interessante activiteiten over actuele vraagstukken en wereldwijde issues.