Lezing Cynthia McLeod over het Nederlandse slavernijverleden
Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt in het hele Nederlandse Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In het kader hiervan zal de Surinaamse schrijver en historicus Cynthia McLeod een lunchlezing geven over het Nederlandse Slavernijverleden in Suriname.
Van Cynthia McLeod verscheen in 1987 "Hoe duur was de suiker?", een historische roman over de suikercultuur in de 18e eeuw, die later verfilmd is.
McLeod deed ruim vijf jaar intensief onderzoek naar Elisabeth Samson, een vrije 'zwarte vrouw' wier naam prominent voorkomt in grote historische werken over Suriname, omdat ze wilde trouwen met een blanke man, wat in Suriname in de eerste helft van de 18e eeuw verboden was. De resultaten van dit onderzoek werden eerst als studie uitgegeven door de Faculteit Culturele Antropologie van de Universiteit van Utrecht. Vervolgens bestudeerde McLeod nog eens acht jaar de sociale structuur en het maatschappelijke leven uit die periode. Dit stelde haar in staat Elisabeth als rijke vrije zwarte goed te plaatsen in deze samenleving, die gekenmerkt werd door vooroordelen en witte suprematie. Dit alles komt tot uiting in haar roman "De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur".
Deze lezing vond plaats op 29 juni 2023 op De Haagse Hogeschool.