Peter van Duijsen, docent in ons DC-Lab in Delft , werkt samen met studenten aan de ontwikkeling van microgrids. Alle innovaties waaraan studenten bijdragen, zijn op die manier meteen onderdeel van de lesstof. Peter: “Mooi als we met onze partners in Zuid-Afrika op dezelfde manier kunnen werken. Dan tilt ons gezamenlijk onderzoek het onderwijs in beide landen naar een hoger niveau.”

Peter legt het onderzoek naar microgrids uit als een grote puzzel. “Heel simpel gezegd doen we onderzoek naar de vraag: waar haal je elektriciteit vandaan en hoe kun je die het beste verdelen? En dan zijn er natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden. Welke weg de beste is, is helemaal afhankelijk van de lokale situatie. De kunst is om een oplossing te vinden die goed past bij de lokale budgetten, de lokale geografie, enzovoort. Dat is steeds een andere samenstelling van componenten. Die componenten spreken voor niet-techneuten wat minder tot de verbeelding”, weet hij. “Als ik het op een verjaardag moet uitleggen, praat ik voor het gemak altijd maar over ‘kastjes’ waarmee we elektriciteit kunnen omvormen en bruikbaar kunnen maken.”  

"Er is heel veel onderzoek nodig om tot een breed scala aan componenten te komen. Zo kan het voorkomen dat 2 studenten in het DC-Lab hetzelfde doel voor ogen hebben, maar allebei een andere oplossing ontwikkelen."

Structureel studenten inzetten

Concreet hebben Nederlandse studenten al meerdere componenten voor microgrids ontwikkeld die onze partners in Zuid-Afrika gebruiken. De wens leeft dat Zuid-Afrikaanse studenten eenzelfde bijdrage kunnen leveren, mogelijk ook voor de Nederlandse situatie. Peter vertelt: “Op dit moment worden studenten van de Zuid-Afrikaanse partneruniversiteiten alleen op projectbasis betrokken bij toegepast onderzoek. Maar tijdens het werkbezoek hebben we afgesproken daar met elkaar een structureel karakter aan te geven. Inhoudelijke gesprekken hierover zijn nog maar net gestart, dus daar kan ik nog niet veel over zeggen. In elk geval ben ik blij dat de intentie officieel is vastgelegd en ondertekend. Zoals Arend Hardorff in een eerder interview al zei: om grootschalige krachtenbundeling mogelijk te maken, heb je in elk geval steun op het hoogste niveau nodig.”

Het besef: hiermee lever ik een bijdrage

Peter hoopt dat intensievere samenwerking in het onderwijs ook gaat helpen het belang van elektrotechniek samen op de kaart te zetten. Hij vertelt: “Anno 2025 hangt de hele wereld aan een stroomdraadje. Als we de stekker eruit trekken, ligt de hele samenleving stil. Maar ondanks de enorme rol die elektrotechniek speelt in onze maatschappij, zie ik de technieksector in Nederland krimpen. In Zuid-Afrika is dat anders. Vooral op plekken waar energiearmoede heerst, leeft het besef hoeveel kansen en mogelijkheden elektrotechniek biedt onze om de wereld beter te maken. In Nederland denken ideologische scholieren (nog) niet aan deze studierichting. Pas als ze in het DC-Lab werken krijgen ze door: hiermee kan ik écht een waardevolle bijdrage leveren. Dat is een boodschap die we al veel eerder kunnen uitdragen. Zelfs al vóór de opleiding.” 

"De aantrekkingskracht van de opleiding elektrotechniek hangt in Zuid-Afrika ook samen met uitzicht op een goedbetaalde baan. Die economische factor lijkt voor Nederlandse studenten minder belangrijk, maar ook hier biedt elektrotechniek op dit moment een van de best betaalde banen op hbo-niveau."

Meer weten? 

Benieuwd wat er allemaal op het gebied van onderzoek en energietransitie binnen De Haagse gebeurt? Kijk op de pagina van het lectoraat Energy in Transition.

Heb je interesse in de opleiding Electrotechniek? Kijk op deze pagina.