Onderzoeker Rienk van der Slikke werkt voor De Haagse Hogeschool, maar ook al sinds 2021 voor de Loughborough University in Engeland. Dit soort samenwerkingen zorgen niet alleen voor een nieuw perspectief en innovatieve werkwijze, maar maken kennisdeling ook een stuk makkelijker. Rienk doet samen met collega’s van over de hele wereld onderzoek naar bijvoorbeeld het verbeteren van het classificatie systeem binnen rolstoel sporten. Omdat deze samenwerking zo succesvol is gebleken en er genoeg nieuwe onderzoeksprojecten zijn, is de aanstelling verlengd voor drie jaar. 

Loughborough University

Loughborough University is al acht opeenvolgende jaren de beste sport universiteit van de wereld, volgens de erkende en wereldwijde QS ranking. Dit maakt dat deze plek gedreven en gespecialiseerde professionals aantrekt in het onderzoeksdomein van sport. En dan gaat het niet alleen om reguliere sport, want bij het Peter Harrisson Centre for Disability Sports (PHCDS; onderdeel van Loughborough University) wordt er enkel onderzoek gedaan naar aangepaste sporten. 

Relatie met De Haagse

Het PHCDS doet net als het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport (van Kenniscentrum Health Innovation van De Haagse Hogeschool) veel onderzoek binnen de paralympische sporten. Het verschil tussen de afdelingen was dat Rienk in Nederland promoveerde op de technologie om eenvoudig rolstoelprestatie te meten. Dit is precies de kennis die ze in Engeland misten. Ze zochten daarom de samenwerking op. Deze samenwerking krijgt vorm door gezamenlijk onderzoek, het begeleiden van promovendi en (online) colleges geven. 

Het soort onderzoek

Voor een onderzoek dat Rienk in opdracht van de ITF (internationale tennisbond) uitvoert, wordt ook samengewerkt met het PHCDS. Dit onderzoek kijkt naar de relatie tussen kracht van de armen/romp en de rolstoelprestatie van atleten. Hiervoor zijn meer dan zestig atleten op diverse grote toernooien gemeten (ABN-AMRO, WTC, British Open). De resultaten hiervan zijn gepresenteerd op de ITF classification summit en verwerkt in een rapport. Met deze wetenschappelijke inzichten kan de ITF de huidige klasse indeling her-evalueren. In het najaar schrijft Rienk nog een aanvullend artikel over het onderzoek. 

Daarnaast loopt er nog een onderzoek rond prestatie in rolstoelbasketbal, waarbij Rienk een PhD student van het PHCDS begeleid. Omdat dit echter vooral gericht is op prestatie data van het Britse team kunnen de resultaten van dit onderzoek pas na de Paralympische spelen gepubliceerd worden..

Plannen voor de toekomst

Er zijn genoeg plannen voor de komende tijd. Voornamelijk binnen de rolstoelsport is er nog veel winst te behalen, maar ook het dagelijks rolstoelgebruiker is een onderwerp waar de onderzoekers zich op richten. Naast Rienk is een andere Nederlandse onderzoeker bij Loughborough University aangesloten die ook veel met de sensoren werkt zoals Rienk. Die samenwerking verloopt goed en biedt kansen voor de toekomst!