Applied Data Science & AI, de opleiding van de toekomst
31 mei 2022
“Het is het vak van de toekomst. Wil je écht meewerken aan positieve veranderingen in de wereld, dan moet je Data Science & AI gaan studeren.” Docent Peter Becker is laaiend enthousiast over de nieuwe opleiding die in...
“Het is het vak van de toekomst. Wil je écht meewerken aan positieve veranderingen in de wereld, dan moet je Data Science & AI gaan studeren.” Docent Peter Becker is laaiend enthousiast over de nieuwe opleiding die in september begint. Niet alleen hij. Ook bedrijven zitten met smart te wachten op de eerste afgestudeerden. En met het huidige aantal aanmeldingen van havisten, vwo’ers en mbo’ers kunnen al twee klassen worden gevuld.
In Nederland produceren we met z’n allen steeds meer data. Steeds meer mensen kunnen daar ook iets mee dankzij nieuwe technologieën. Daarom is de vraag naar goede datascientists en AI’ers enorm toegenomen. Dat bleek uit een arbeidsmarktonderzoek en eerder al uit een rondgang langs bedrijven. Peter Becker: “Tot nu toe is data science een studie die je alleen aan een universiteit kunt volgen. De bedrijven hebben ons gezegd dat ze óók heel graag afgestudeerde hbo’ers krijgen als medewerker. Mensen die praktijkgericht zijn opgeleid en hands on aan de slag kunnen gaan. Ik durf dus volmondig te zeggen, dat de studenten die in september beginnen over vier jaar een baangarantie hebben. De krapte op de arbeidsmarkt zal er dan nog steeds zijn.”
Bedrijven willen heel graag afgestudeerde hbo’ers als nieuwe medewerkers
Hoe vertel je scholieren hoe leuk datascience is. Peter: “De zelfrijdende auto als toppunt van robotica is natuurlijk een fancy voorbeeld. Die rijdt alleen op basis van data. Dichter bij huis kun je ook denken aan de ijscoman. Die wil zo goed mogelijk inschatten hoeveel ijsjes hij in moet kopen. Doet hij dat niet, dan heeft hij te weinig ingekocht bij een warme zomer en te veel bij een natte zomer. Natuurlijk heb je als datascientist het weer niet in de hand. Maar je leert wél welke factoren je mee kunt laten wegen om een redelijke voorspelling te kunnen maken. Een datascientist is iemand die voorspellingen doet op basis van data.”
Stap voor stap
Peter krijgt vaak de vraag hoe moeilijk de opleiding is. “Data science klinkt misschien heel moeilijk. Als je aan de opleiding Applied Data Science en AI begint, starten we voor wat betreft wiskunde op havo 5-niveau. Je profiel doet er niet zo veel toe, als je wiskunde A of B met een voldoende hebt afgesloten. Tijdens de opleiding krijg je onder andere wiskunde en programmeren. Stap voor stap bouwen we het studieprogramma op. Daarbij krijg je ook vakken als organisatiekunde, professionele vaardigheden en – heel belangrijk – recht en ethiek. Als je iedere week je opdrachten doet, je video’s kijkt en de lessen bijwoont, kun je de opleiding zonder veel problemen doorlopen.”
Applied Data Science en AI is een aantrekkelijke opleiding voor mensen die willen werken aan een betere wereld
“De nieuwe opleiding is aantrekkelijk voor jonge mensen die graag een beetje puzzelen. Die probleempjes willen oplossen. Die willen werken aan een betere wereld. We zoeken jonge mensen met een visie op de toekomst. Met goede communicatieve en onderzoekende vaardigheden. En ja, daarnaast moet je het óók leuk vinden om met een computer aan de slag te gaan. In de opleiding zit een beetje ICT. Die je gebruikt om aan jouw visie op de toekomst te werken.”
“Kijk ik naar de aanmeldingen, dan zie ik mensen die hebben getwijfeld tussen bijvoorbeeld Bedrijfskunde en Applied Data Science. Die toch voor onze opleiding hebben gekozen. Ik zie ook dat ruim 20 procent van de aanmeldingen meisjes zijn. Omdat datascience nog redelijk onbekend is, zijn de studenten die zich aanmelden echt gemotiveerd. Zij hebben zich in de opleiding verdiept en heel bewust ervoor gekozen.”
Artificial intelligence
AI of artificial intelligence is een geavanceerde vorm van data science. Om AI toe te passen, heb je het gebruik van data nodig. AI-systemen kunnen steeds op één terrein mensen nabootsen. Peter Becker: “Je zult geen zelfrijdende auto vinden die ook je Sinterklaasgedicht schrijft. Er zijn wel AI-systemen die dichten, maar die rijden geen auto. Wees dus niet bang dat systemen de macht over kunnen nemen. De computer doet na wat wíj hem leren, maar dan wel zo veel sneller en beter dan wij kunnen, omdat hij veel sneller informatie verwerkt. Dat noemen we dan machine learning. Dat is niet eng of zo.”
Ethiek
Het wordt wél eng als een systeem dingen voor jou gaat bepalen. De toeslagenaffaire is begonnen met een systeem dat allerlei dingen ging ‘zien’. Peter Becker: “We leren studenten om goede algoritmen te maken. Je moet voorkomen dat zo’n algoritme een black box wordt. Dan heb je hem getraind en komt hij met bepaalde inzichten die jij niet snapt. Waar je hem mee traint, moet zuiver representatief zijn voor wat je wilt meten. Train je het algoritme met data over blanke mannen tussen de 40 en 60 jaar oud, dan creëert hij geen data over gekleurde vrouwen tussen 20 en 40 jaar. Om een algoritme goed in elkaar te zetten, moet je de ethische en juridische aspecten altijd meenemen. Die zijn in onze opleiding heel belangrijk. Onze studenten zijn zich in hun projecten altijd bewust van de zeven richtlijnen van de Europese Unie, waaraan iedere datascientist zich moet houden.”
Dit is écht helemaal mijn opleiding
Sinds haar eindexamen havo heeft Julia Boschman twee jaar gezocht naar een opleiding die helemaal bij haar past. “Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen. Ook de theaterschool is niets geworden. Als actrice zou ik graag het karakter van een data-analist willen spelen. Toen dacht ik: als ik geen data-analist kan spelen, waarom wórd ik die dan niet?”
Ze ging zich verdiepen in het beroep van datascientist. Ontdekte dat De Haagse Hogeschool een opleiding op hbo-niveau aanbiedt. Ging proefstuderen en bezocht met haar ouders de open dag. “Toen was de keuze snel gemaakt. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding Applied Data Science en AI.”
Maatschappelijk relevant
Waarom wilde zij per se de rol van data-analist spelen? En waarom wil zij nu datascientist worden? Julia: “Het is een nieuw beroep waarin we nog veel kunnen ontwikkelen, waarmee we de maatschappij beter kunnen maken. Dat past bij mij. Dit is écht helemaal mijn opleiding.”
“Artificial intelligence klinkt misschien wat mysterieus. Maar ik heb ontdekt dat er juist veel logica achter zit. Door AI te gebruiken, kunnen we problemen makkelijker oplossen. Intussen ken ik al een aantal docenten en medestudenten. In september begin ik met Applied Data Science en AI. Ik heb er veel zin in.”
Interesse?
Spreekt de opleiding Applied Data Science & AI je aan? Meld je dan aan!