Aster liep stage bij Lego in Billund
Een legoset ontwerpen die straks in de winkels ligt. Hoe tof is dat? Aster Jacobs, inmiddels oud-student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan De Haagse, maakte het mee. Tijdens de afstudeerstage bij The Lego Group in Billund werkte die mee aan een set voor Ninjago. De stageperiode werd een onvergetelijke tijd. Het was buitengewoon goed toeven op die plek in Denemarken waar alles draait om ‘kreativitet’.
“Het bedrijf is echt een geoliede machine. Bijzonder om mee te maken. Mijn werkplek was in het Innovation House, waar alle ontwerpers zitten”, vertelt Aster. “Het is een gebouw met veel kleur, waar je de creativiteit al voelt als je er binnenstapt. Heel tof. Net als de hele campus trouwens, met een bar, een bioscoop en allerlei ruimtes waar je heerlijk je ding kunt doen. Ruime openingstijden en alles gratis. Niet dat dat het nou belangrijkste was, want dat was het absoluut niet. Maar een bonus was het wel.”
Ik heb leren presenteren vanuit het idee dat ik iets wist wat anderen wilden weten
“Ook een beter team dan het team waar ik deel van uitmaakte, had ik me niet kunnen wensen. Mijn mening deed ertoe, mensen vroegen mij om feedback. En andersom, als ik iets nodig had, schoven mijn collega’s hun werk aan de kant en hielpen ze me verder. Wat ik geleerd heb? Werken in een groot team en presenteren vanuit het idee dat ik iets wist wat de anderen wilden weten. Dat doet iets met je zelfvertrouwen."
Kennis van ontwerpproces biedt houvast
“Toen ik hoorde dat ik in het Ninjago-team zou komen en aan een set zou werken - er zijn ook blokjesontwerpers - kreeg ik meteen ideeën. En ik kreeg alle ruimte om die uit te werken. Dat je tijdens de opleiding IPO de stappen van het ontwerpproces al zo vaak hebt doorlopen, geeft houvast tijdens je stage. Mijn collega’s maakten alleen eerder concepten om te zien of iets werkte, dus dat deed ik daar ook. En er waren richtlijnen voor veiligheid en eenvoud: iedereen moet een legoset in elkaar kunnen zetten.”
Niet praten over ontwerp
Eerdere buitenlandervaringen – een jaar vrijwilligerswerk in Tsjechië en een minor in Ierland – maakten dat wonen in Denemarken voor Aster niet spannend was. Zelfs woonruimte werd geregeld. “Er was voor mij een riante studio in een gebouw waar nog dertien andere Lego-stagiairs woonden. In de gemeenschappelijke ruimte konden we samen zijn en uitwisselen waar we mee bezig waren. Dat was heel fijn, want met familie en vrienden mocht ik het niet over mijn ontwerpen hebben.”
Kinderdroom of toeval
“Eigenlijk had ik nog niet eens aan de mogelijkheid van een stage bij Lego gedacht totdat ik om een andere reden op de site was en het knopje Careers zag. Ik las over het stageprogramma voor ontwerpers en zag dat dat precies aansloot op wat ik zocht. Ik besloot dat dit het was, dat dit mijn stageplek moest worden.” Maanden bleef het stil, totdat er vanuit het niets een mail kwam waarin stond dat Aster door was naar de volgende ronde.
Dobbelstenen met legoblokjes
“Geen idee hoeveel rondes er waren”, lacht Aster. De ronde die volgde, bestond uit vragen beantwoorden door filmpjes op te nemen. “Het waren vragen als ‘wat is je favoriete legoset’ (de insecten) en ‘welk product zou er nog bij moeten komen’ en er zat een ontwerpopdracht bij. Ik moest iets ontwerpen wat mij representeerde en daar een prototype van maken. Omdat ik van bordspelletjes houd, heb ik dobbelstenen gemaakt met verschillende legoblokjes erin. De mallen had ik al eerder gemaakt en de dobbelstenen heb ik zelf gegoten.”
Een gesprek om me te vertellen hoe goed ze me vonden
Na een paar weken kwam het bericht dat ze een gesprek wilden om te vertellen hoe goed ze Aster vonden. “Ik wist echt niet wat ik las. Hoe vaak maak je dat nou mee?” Het werd een fijn gesprek, al bleef Aster zich afvragen of die aangenomen was. Dat werd pas echt duidelijk toen een paar weken later de mail met een contract kwam. Nadenken was niet meer nodig, en dus stuurde Aster het per ommegaande ondertekend terug.
Leuke baan gezocht
Al met al heeft Aster de hele Lego-tijd als een warm bad ervaren. Volgend jaar komt de Ninjago-set op de markt. Tot die tijd blijft het gissen wat dat precies is. Nu Aster is afgestudeerd en de zomer voorbij is, is het hopen op een aanbod voor een leuke baan. “Vacatures op de Lego-site check ik geregeld, maar ook een ontwerpfunctie op een andere plek komt in aanmerking. Wel een groot bedrijf liefst. Dat is zó fijn werken, dat weet ik nu.”
Ben je creatief en vind je techniek ook leuk? Denk dan aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen!