Data zijn handig maar op de werkvloer moet je zijn
Je staat er misschien niet altijd bij stil als je een maaltijdsalade verorbert. Dat daar een hele productielijn achter zit en dat zo’n proces weleens hapert. Arjan Moerkerk is derdejaars Technische Bedrijfskunde. Op zijn stageplek optimaliseert hij een van de vele – bijna volledig geautomatiseerde - productielijnen. Door te analyseren waardoor de prestaties soms tegenvallen en daar iets op te verzinnen. Zo bespaart het bedrijf loonkosten en grondstoffen, en zo blijven medewerkers plezier in hun werk houden.
Een praatje met de operators
Zijn werkgebied is de afdeling high care van groenteverwerkingsbedrijf Heemskerk fresh & easy. Het is de afdeling waar onder andere lunch- en maaltijdsalades, pureesoepen en ovenschotels van de lopende band rollen. Er gelden hier extra hygiënemaatregelen omdat allergenen als ei, kip en vis in de producten verwerkt worden. Arjan maakt dagelijks praatjes met de operators: “Je kunt veel gegevens uit data halen, maar het is totaal geen kantoorbaan. De beste manier om gegevens te verzamelen en te analyseren is op de werkvloer.“
Om vijf uur beginnen
In het bedrijf wordt in ploegendiensten gewerkt. “Ik heb elke paar dagen een nieuwe ploeg mensen voor me, en mijn werkdag begint soms om vijf uur ‘s ochtends. Ik moet er op dat moment al zijn omdat dit een deel van mijn onderzoek betreft.” Arjan checkt op een werkdag eerst in alle rust zijn mail en bekijkt datasets om te weten hoe het de avond ervoor is gegaan. Dan gaat hij langs bij mensen op de werkvloer, om informatie op te halen én om draagvlak te creëren. Tussendoor verwerkt hij resultaten en overlegt hij met teamleiders. Zo weet hij ook waar die mee bezig zijn.
Serieus genomen worden
Dat is ook precies wat hij zo leuk vindt aan zijn stageplek. Hij is gefocust op zijn eigen stageopdracht maar wordt ook betrokken bij projecten van zijn bedrijfsbegeleider en teamleiders. Ze vragen Arjan hoe hij bepaalde zaken ziet en sparren met hem over mogelijke aanpakken. “Het is natuurlijk afhankelijk van het werk dat je als stagiair oplevert, maar ik word net zo serieus genomen als een medewerker. Op zaken waar ik mee aankom, wordt direct doorgepakt. Echt leuk.”
Kennis en contacten
Arjan heeft gemerkt dat zijn stage sowieso meer oplevert dan ‘het geleerde leren toepassen in de praktijk’. “Theorie sluit nooit 100 procent aan bij de praktijk dus je leert van alles weer iets meer. Ik moest geleerde methodes bijvoorbeeld net iets anders bekijken voordat ik deze in mijn werksituatie kon gebruiken.” Verder krijgt Arjan een leuke financiële vergoeding en doet hij contacten op waar hij later iets aan kan hebben. Als hij een afstudeerstage of een baan zoekt, zijn die LinkedIn-connecties vast handig.
Voorbeeld voor andere productielijnen
Aan het einde van zijn stage laat hij een verbeterde productielijn achter. Dat is het idee en alles wijst erop dat dat gaat lukken. Eerlijk gezegd is hij nu al best trots op dat wat hij voor elkaar heeft gekregen. Over een paar weken verwerkt hij zijn resultaten in een rapport. Daar staan ook adviezen in waar het bedrijf het proces later nog mee kan optimaliseren. Het is de bedoeling dat de aanpak van Arjan als voorbeeld gaat dienen voor andere productielijnen binnen het bedrijf. Hij levert dus ook een format op.
Veel blije collega’s
Ze zullen hem missen daar. Tegelijkertijd laat hij door zijn inspanningen ongetwijfeld heel wat blije mensen achter. De operators, voor wie het werk door aangepaste instellingen makkelijker geworden is. De teamleiders, die verantwoording over de productie moeten afleggen aan het management. De planners, die voortaan uit kunnen gaan van geldende productienormen en geen uitlooptijd meer hoeven in te calculeren. Uiteindelijk profiteert natuurlijk het hele bedrijf van de betere resultaten op machine- en arbeidsuren. Zo blijft er onder de streep immers meer over.
Eigen bedrijf opbouwen
Niet zo gek dat Arjan altijd kan terugkomen op zijn stageplek. Toch weet hij niet of dat is wat hij wil. “Als technisch bedrijfskundige kun je vele kanten op en ik heb dus ook verschillende ideeën voor mijn toekomst. Ik zie mezelf wel als consultant/adviseur om, net als tijdens mijn stage, een bedrijf te helpen met bedrijfskundige vraagstukken. Dit zou ik eerst willen doen voor een baas maar na verloop van tijd voor mijzelf. Het lijkt me heerlijk om eigen baas te zijn en iets moois op te bouwen qua bedrijf.”
Lees meer over de opleiding Technische Bedrijfskunde aan De Haagse Hogeschool