De Haagse Hogeschool draagt bij aan onderzoek naar luchtkwaliteit
5 december 2024
De Haagse Hogeschool werkt samen met een breed consortium aan het onderzoeksproject ExpACT: Exposome ACTion perspectives, dat onlangs een NWA-ORC-subsidie ontving.
De Haagse Hogeschool werkt samen met een breed consortium aan het onderzoeksproject ExpACT: Exposome ACTion perspectives, dat onlangs een NWA-ORC-subsidie ontving. Het project richt zich op het ontwikkelen van strategieën om de blootstelling aan vervuilende stoffen in de lucht te verminderen. Hierbij zetten we niet alleen innovatieve technologie in, maar bevorderen we ook een open dialoog tussen diverse belanghebbenden om tot breed gedragen oplossingen te komen.
Luchtverontreiniging als groot gezondheidsrisico
Vrijwel overal in Nederland adem je ongezonde lucht in. Luchtverontreiniging is één van de grootste ziekteveroorzakers in Nederland en ongeveer net zo’n grote risicofactor als overgewicht. In sectoren als mobiliteit, energie en landbouw vinden grote transities plaats. Denk aan de transitie naar elektrisch rijdend verkeer, het uitfaseren van fossiele brandstoffen en houtkachels, en het schoner maken van de industrie. Maar het leidt ook tot verhitte discussies tussen overheden, bedrijven en inwoners.
Behoefte aan verbeterde meetmethoden
Er is een duidelijke behoefte aan betere technologische meetmethoden. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker om belanghebbenden te betrekken bij zowel het verzamelen als het analyseren van luchtkwaliteitsgegevens. Het onderzoeksproject ExpACT speelt hierop in. Het lectoraat Smart Sensor Systems, onderdeel van het Centre of Expertise Digital Operations & Finance, draagt bij aan dit project door innovatieve meetmethoden te ontwikkelen voor het meten van luchtkwaliteit en het ‘exposoom’ (de totale blootstelling aan milieufactoren). John Bolte (lector Smart Sensor Systems) legt uit:
“We maken gebruik van een speciaal ontworpen sensorvest om blootstelling aan vervuilende stoffen in de lucht te meten. Daarnaast zetten we AI en machine learning-technieken in om de nauwkeurigheid van betaalbare sensoren te verbeteren.”
Emissiebronnen
Het ExpACT-project richt zich op het aanpakken van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. We werken aan vier specifieke thema’s:
- Industrie – bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof en PFAS.
- Werkplekken – zoals de emissie van organische stoffen en biologische agentia.
- Landbouw – zoals de uitstoot van stikstof en pesticiden.
- Stedelijke omgeving – bijvoorbeeld vervuiling door microplastics en chemische stoffen.
Voor elk thema creëren we een living lab: een praktijkgerichte testomgeving waar publieke en private partners samenwerken om technologieën te ontwikkelen en te testen die de luchtkwaliteit verbeteren. Ook ontwikkelen we in deze labs strategieën om samen te werken met verschillende belanghebbenden, zodat we oplossingen realiseren die breed worden ondersteund.
Over het project
Het project ExpACT gaat van start in mei 2025 en ontvangt 6,7 miljoen euro aan financiering vanuit de Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Het consortium, onder leiding van prof. dr. Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht, bestaat uit de volgende partners: AIREAS, ArboUnie, Barcelona Institute for Global Health, Cosanta B.V., Cosine, De Haagse Hogeschool, De War, Gemeente Nijmegen, Gemeente Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Netherlands eScience Center (NLeSC), NEVEDI, Omgevingsdienst regio Arnhem, Omgevingsdienst regio Nijmegen, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht; Data en Kennis Hub Gezondstedelijk leven, Radboud Universiteit Nijmegen, RECETOX Centre, Masaryk University, Regiodeal Gelderse Vallei, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Royal Netherlands Meteorological Institute, Stichting Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen, Technische Universiteit Delft, TNO, Top Institute Comprehensive Analytical Sciences, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Waag | technology & society.
Meer informatie
Wil je meer weten over het onderzoeksproject ExpACT? Neem dan contact op met John Bolte.
Centre of Expertise Digital Operations & Finance
De onderzoekers van het Centre of Expertise Digital Operations & Finance werken met digitale technologie aan een economie die deugt. Dat is voor ons een economie met een kleine ecologische voetafdruk. Een economie die zorgt voor een toekomst die inclusief, duurzaam en veerkrachtig is. Wil je meer weten over ons praktijkgerichte onderzoek? Kijk dan op onze website en volg ons op LinkedIn.