Een dubbele opleiding in 1: de PABO/HALO
9 juli 2024
Het eerste studiejaar van onze nieuwe PABO/HALO-opleiding, waarbij studenten binnen 4,5 jaar twee volwaardige diploma’s behalen, zit er bijna op. De combinatie PABO/HALO vind je op meerdere hogescholen, maar toch is die...
Het eerste studiejaar van onze nieuwe PABO/HALO-opleiding, waarbij studenten binnen 4,5 jaar twee volwaardige diploma’s behalen, zit er bijna op. De combinatie PABO/HALO vind je op meerdere hogescholen, maar toch is die van ons uniek. ‘’Wij hebben echt een hele nieuwe opleiding geïntegreerd vormgegeven. Zo is er geen overlap in het lesaanbod, zoals lesvoorbereiding of pedagogisch-didactische lesstof. Dat is pure tijdswinst.”
Andere hogescholen bieden de opleidingen PABO en HALO afzonderlijk aan, waarbij er vaak de mogelijkheid is om binnen een verkort traject van twee jaar de tweede diploma te halen. “Deze nieuwe combinatiestudie ontwikkelden we samen met het beroepenveld. Als Haagse Hogeschool spelen we hierbij in op nieuwe eisen vanuit de overheid waardoor leerlingen op het basis- en voortgezet onderwijs minimaal twee uur bewegingsonderwijs per week moeten krijgen van een bevoegd leraar. We zien daardoor steeds meer vraag naar docenten die een dubbelrol als gymleraar en groepsleraar kunnen vervullen”, aldus docent Jolijn Bosch.
Aantrekkelijk voor werkgever
Studenten die deze zogeheten dubbeldegree-opleiding volgen, lopen direct het eerste jaar stage als groepsleerkracht en gymleraar. Dat biedt volgens Jolijn grote voordelen. “Neem kinderen op de basisschool. Zij gedragen zich anders in het gymlokaal dan in het klaslokaal. Vervul je als leraar beide rollen, dan krijg je een compleet beeld van de leerlingen. Dat resulteert in een sterkere relatie met het kind en een beter zicht op hun ontwikkeling. Bovendien ben je als spin in het web flexibel en breed inzetbaar, dat weer aantrekkelijk is voor de werkgever.”
Olive Award
De opleiding heeft vorig jaar de Olive Award van De Haagse Hogeschool gekregen. Dat komt volgens Jolijn omdat de inhoud van de opleiding in co-creatie met het werkveld is ontworpen. ‘’Goede afstemming, niet alleen over individuele begeleiding maar ook over de inhoud van het curriculum met de praktijk is echt heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld de toetsing die volgens individuele leeruitkomsten verloopt. Het blijkt soms nuttig om dat met het werkveld te bespreken, omdat ons onderwijs zo vernieuwend is.”
Uitdagend traject
Of Jolijn nog een boodschap heeft aan aankomende studenten? “Ja, het is belangrijk om te beseffen dat dit echt een uitdagend traject is. Houd je eigen ontwikkeling goed in de gaten, want we werken met leeruitkomsten, opdrachten en theorie die we los toetsen. Je moet dus redelijk zelfstandig aan de slag. Het mooie daarvan is dat je een onderzoekende ontwikkelhouding krijgt, die later in je carrière natuurlijk heel goed van pas komt.”
Gouden route
Om studenten richting te geven, biedt de opleiding een gouden route. “Het volgen van deze route maakt de kans groter dat je op de goede weg bent en hiermee de opleiding kunt halen. Maar daar mag je dus wel vanaf stappen. Ook kan de student van de opleiding PABO/HALO rekenen op dagelijkse coachinggesprekken, 1-op-1-begeleiding en een klein docententeam dat altijd aanspreekbaar is.’’
In het diepe
Dat de opleiding uitdagend is, bevestigt eerstejaarsstudent Sacha Oorbeek. “Dit jaar was druk, maar tegelijkertijd heel leuk. Ik heb zoveel geleerd en veel nieuwe mensen ontmoet. Vanaf de derde week ga je op stage en leer je direct hoe het in het echt is om voor de klas te staan. Je wordt gelijk in het diepe gegooid, maar dat werkt wel want je leert supersnel.’’
Op lijf geschreven
De combinatie om in het gymzaal en voor de klas te staan beviel Sacha goed. En ook eerstejaarsstudent Wessel Kamp zit helemaal op zijn plek. “Ik hou van sporten en heb altijd al les willen geven. Deze combinatie is echt op mijn lijf geschreven. Deze kleine opleiding met fijne sfeer biedt super veel mogelijkheden, perfecte coaching én een leuke stageplek!”