Een toekomst voor jeugd en gezin door de kracht van samenwerking
6 november 2024
Terugblik op het symposium ter ere van het zesjarig bestaan van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.
Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, is het belangrijk om af en toe stil te staan bij de waarde van samenwerking - vooral als het gaat om de ondersteuning van jongeren en gezinnen bij het opgroeien en opvoeden. Tijdens het symposium ter ere van het zesjarig bestaan van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden blikken we met onze partners terug en kijken we vooruit, met als doel de jeugdsector in de komende zes jaar verder te vernieuwen en te versterken.
Ervaringsdeskundigen aan het woord
Samenwerking stond tijdens het symposium centraal en werd vanuit verschillende perspectieven belicht. Ervaringsdeskundigen Gunou Mahmoud, student Social Work, en Sandra Schenk deelden hun persoonlijke verhalen op het podium, die de cruciale waarde van goede samenwerking benadrukten. Gunou vertelde hoe zij in haar tienerjaren het vertrouwen in de jeugdhulp volledig had verloren: “Het vertrouwen in de jeugdhulp was kwijt, het vertrouwen in de zorg was kwijt, het vertrouwen in de zorgverleners was kwijt.” Haar perspectief veranderde echter toen zij op een andere afdeling kwam waar samenwerking en gelijkwaardigheid vooropstonden. “Het begon al tijdens de lunch op de afdeling.” Deze gezamenlijke maaltijden hielpen haar zich weer open te stellen: “Ik zag een mens.”
Cora Bartelink ging in haar presentatie in op de theorie achter het thema en de inzichten die zijn opgedaan uit de onderzoeken van het kennisnetwerk. Ze gebruikte het beeld van een jazzorkest om interprofessionele samenwerking te illustreren, waarbij het muziekstuk symbool staat voor goede zorg voor kinderen, ouders en gezinnen.
Een gezamenlijke visie creëren
Rob Gilsing, lector van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie, schetste in zijn keynote een nieuwe stip op de horizon. “Als we willen samenwerken rondom kinderen en gezinnen, moeten we elkaar begrijpen en een gezamenlijke visie delen,” zei hij. Hij gaf als voorbeeld het woord ‘normaliseren,’ dat voor veel aanwezigen verschillende betekenissen bleek te hebben. “Het maakt uit hoe je kijkt naar opvoeden en opgroeien,” legde hij uit. Verschillende perspectieven leiden tot verschillende definities, terwijl het voor goede samenwerking van cruciaal belang is dat iedereen dezelfde richting kiest. “Wat daarbij belangrijk is, is dat we samen betekenis geven aan die begrippen,” aldus Rob.
Reflectie en vooruitblik
Het kennisnetwerk is per definitie een netwerk voor samenwerking, wat duidelijk naar voren kwam tijdens een panelgesprek met enkele aangesloten partners. Eén van de panelleden benoemde dat het netwerk een solide basis biedt voor gesprekken over het begrip ‘normaliseren’. Op de vraag “Wat gun je het kennisnetwerk?” kwamen antwoorden als: “Meer betrokkenheid van studenten, meer betrokkenheid van raadsleden en meer financiering voor goed onderzoek.”
Na deze zes jaar breekt er een nieuwe termijn aan waarin het kennisnetwerk zich zal blijven inzetten voor gelijke kansen, inclusieve jeugdhulp en interprofessionele samenwerking. Volgend jaar zullen alle negen gemeenten in de regio Haaglanden zich aansluiten, waardoor we onze impact verder vergroten. Dat we een krachtig en impactvol netwerk vormen, werd ook symbolisch zichtbaar tijdens de netwerkopdracht aan het einde van de dag.
Terugkijken keynotes en workshops
De powerpoint presentaties en de video waarin we terugblikken op 6 jaar Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden zijn hier te bekijken: Terugblik op ons symposium: Samenwerken leer je niet alleen
Ook is het symposium terug te kijken via de volgende link:
Klik hier om het symposium terug te kijken