Hospi Housing koppelt kamerzoekende studenten aan hosts
13 september 2022
Een Duitse studente vindt onderdak in een tot tiny house verbouwd tuinhuisje. Een Aziatische student woont bij een kwieke zeventiger. Een Nederlandse student is tot kerst te gast in het gezin van een docent Social Work.
Een Duitse studente vindt onderdak in een tot tiny house verbouwd tuinhuisje. Een Aziatische student woont bij een kwieke zeventiger. Een Nederlandse student is tot kerst te gast in het gezin van een docent Social Work. Hospi Housing koppelt (buitenlandse) studenten aan gastvrije hosts of gastgezinnen die nog een kamer over hebben. De Haagse Hogeschool ondersteunt dat van harte. Heb je nog een kamer leeg staan? Ken je iemand bij wie dat zo is? Overweeg wat jij kunt doen in een woningmarkt die volledig op slot zit.
“Steeds meer (internationale) studenten weten Den Haag te vinden als stad waar zij hun opleiding willen doen. Daar zijn we trots op. Tegelijkertijd en pijnlijk genoeg hebben we aankomende internationale studenten een brief moeten sturen, waarin we hun vragen om hun komst te heroverwegen als zij nog geen kamer hebben gevonden. Als kennisinstelling hebben we ook een verantwoordelijkheid in huisvesting. En dat is vandaag een extreem moeilijk verhaal.” Aan het woord is Hanneke Kadijk. Zij werkt bij OKC Studentenservices, is verbonden aan het platform Student & Stad en zit daar in de werkgroep studentenhuisvesting.
In hetzelfde schuitje
De Haagse Hogeschool. De Universiteit Leiden. De TU Delft. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ze prijzen hun opleidingen aan. Ze zijn lovend over Den Haag, Delft of Leiden als stad om in te wonen. Het werkt: steeds meer studenten melden zich aan en zoeken woonruimte. Maar bij die vraag blijft het aanbod ver achter. Hanneke: “Op dit moment zijn er studenten die aan couchsurfing doen. Ze zoeken voor iedere nacht een bank of een bed om te overnachten. Op alle niveaus proberen we hier wat aan te doen. Als Haagse hebben we jaarlijks bij Duwo en een aantal kleinere studentenhuisvesters circa 600 kamers gereserveerd. Dit jaar hebben we dit aantal met 50 kamers kunnen ophogen. Maar die zitten zó vol. Het International Office van Studentenservices krijgt tientallen mailtjes van internationale studenten, die om hulp vragen omdat ze nog geen kamer hebben. De gemeente, de Haagse hogeronderwijsinstellingen en de studentenhuisvesters werken aan diverse langetermijnoplossingen. Ook wij kunnen geen ijzer met handen breken, zeker niet voor de korte termijn. Daarom zijn we blij met een initiatief als Hospi Housing. Een oproep op intranet heeft al enkele studenten aan een kamer geholpen.”
Hospi Housing
Hospi Housing is ontstaan in Utrecht als een relatief klein platform voor kamerzoekers en hosts. Hanneke: “Het initiatief is aangeslagen. Op hun website lees je dat landelijk al meer dan 200 succesvolle matches zijn gerealiseerd. Maar het aantal hosts is nog steeds veel lager dan het aantal kamerzoekenden. Om Hospi Housing een bredere bekendheid te geven, hebben we die oproep op intranet gezet.”
Ik weet dus van dichtbij hoe frustrerend het is als je ergens gaat studeren en je hebt geen onderdak
Docent Social Work Janneke Wubs las die oproep en besprak hem met haar gezin. “Onze dochter is net naar Amerika gegaan om daar een halfjaar te studeren. Zij zit in het derde jaar van haar studie en had de eerste 2 jaar heel graag op kamers gewild in Amsterdam. Dat was een kansloze missie. Ik weet dus van heel dichtbij hoe frustrerend het is als je ergens gaat studeren en je hebt geen onderdak. Wij hadden in ons huis een kamer vrij en hebben ons aangemeld bij Hospi Housing. Sinds enkele weken hebben we een student in huis. Niet uit verre oorden, maar uit Borculo.”
Mee-eten met ons gezin
Janneke: “Je stelt met de student een contract op. Daarnaast maak je goede afspraken. We delen de badkamer met hem. Hij gebruikt onze keuken. Ik heb tegen hem gezegd, dat ik het liefste zie dat hij met ons gezin mee-eet. We hebben een woonkamer met open keuken. Ik wil niet dat hij gaat kokkerellen als wij net de boel van het avondeten hebben opgeruimd. Dan wil ik mij kunnen ontspannen, zonder hinder te hebben van het geluid van potten, pannen en de afzuiger. We hebben dus écht wel goede afspraken gemaakt. Bij ons eten er regelmatig mensen mee. We hebben niet zo veel moeite met een extra huisgenoot. Die brengt heel vaak ook extra gezelligheid met zich mee.”
Omgaan met de locals
Janneke heeft Hospi Housing benaderd, omdat zij jongeren graag de kans geeft op een stuk ontwikkeling die voor hen zo belangrijk is. “De kans om te studeren in een andere omgeving, in een andere cultuur. De kans om daar op een prettige manier om te gaan met de locals. Dat gun ik ze van harte, net zoals ik het mijn dochter gun dat zij in Amerika kan studeren. Daarnaast denk ik dat internationale contacten goed zijn voor de wereldvrede. Misschien wat naïef van mij, maar ik denk toch dat er meer begrip voor elkaar ontstaat als jonge mensen zich een poosje in andere landen thuis hebben gevoeld.”
Iedere kamer is er één
Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen heeft het kabinet samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten op 8 september het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 gepresenteerd. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen komen over een periode van 8 jaar.
Een mooi initiatief. Maar daarmee is de woningnood onder (internationale) studenten nú niet opgelost. Daarom is Hanneke erg blij met mensen als Janneke. “We weten dat we alleen al in Den Haag de komende jaren zo’n 3.000 kamers tekortkomen. Dan is iedere kamer er één.” Janneke: “Ik kan in ieder geval 1 student helpen. Als je dat een druppel op een gloeiende plaat noemt, hoef je ook niet meer te geven aan goede doelen. Zo wil ik er dus niet naar kijken.”
Ik hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen en méér collega’s een student willen helpen
Hanneke: “Ook een docent van TIS heeft inmiddels een inwonende student. Ik hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen. Dat er meer collega’s zijn die een student willen helpen. Misschien woont je moeder of je vader wel alleen en vindt zij of hij het fijn om iemand in huis te hebben. Misschien ken je een echtpaar dat in een heel groot huis woont. Informeer eens of zij geen student willen huisvesten en wijs hen op Hospi Housing. Écht, iedere kamer is er één.”