i-did: een uniek concept binnen de wereldwijde circulaire textielindustrie
17 juni 2022
Zo’n 330 miljoen kilo, dat is hoeveel oud textiel er in Nederland elk jaar op de textielafvalberg bijkomt. Bij i-did ruimen ze dit op door van oud textiel gerecycled vilt te maken.
Zo’n 330 miljoen kilo, dat is hoeveel oud textiel er in Nederland elk jaar op de textielafvalberg bijkomt. Bij i-did ruimen ze dit op door van oud textiel gerecycled vilt te maken. Een uniek concept: want niet alleen dragen ze hun steentje bij aan een duurzamere textielindustrie, er worden ook mensen die lange tijd niet hebben gewerkt, gecoacht, zodat ze werknemersvaardigheden leren. Het doel is om hen uiteindelijk te laten doorstromen naar een nieuwe werkgever. Dat is pas sociaal en circulair ondernemen.
Een duwtje in de rug
In de huidige banenmarkt zou je bijna denken dat iedereen aan het werk kan, als diegene dat wil. Toch zijn er momenteel nog 300.000 mensen die in de langdurige bijstand zitten. Ze willen graag werken, maar hebben een duwtje in de rug nodig. Door intensieve begeleiding en coaching zorgt i-did dat mensen kunnen doorstromen naar een reguliere werkgever.
Dit lukte bijvoorbeeld ook Kim, die na haar tijd bij i-did aan de slag ging bij de Koekfabriek: “In de beginperiode bij i-did moest ik überhaupt wennen om weer te werken. Om ergens op tijd aanwezig te zijn, dat er op je gerekend wordt. Maar nu bevalt het werk bij de Koekfabriek zo goed, van beide kanten, dat ik ondertussen een vast contract heb. Dat heb ik te danken aan i-did. Ik mocht er maar 8 maanden blijven, maar ik heb het opgerekt tot een jaar. Dat zegt genoeg.”
Van textielafvalberg naar prachtige designs
In de ateliers van i-did werken deelnemers zelfstandig mee om van gerecycled vilt prachtige accessoires en items voor in het interieur te produceren. Alle winst die gemaakt wordt, investeert I-did weer in het bedrijf. Per artikel zie je vervolgens ook duidelijk het verhaal van het gerecyclede materiaal terug én hoeveel je bijdraagt aan een meer duurzame wereld. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld hoe de oude stoelriemen van KLM worden verwerkt tot tassen. Of neem laptoptas Sylvia: gemaakt van oude (bedrijfs)kleding, waarbij elke kleur een ander achtergrondverhaal heeft. Door de aankoop bespaar je ook nog eens 178 liter water. Dat is shoppen met een schoon geweten.
Eerste circulaire viltfabriek ter wereld
Op 19 mei 2022 opende de i-did factory: wereldwijd de enige in zijn soort die het gehele circulaire viltproces onder één dak brengt. Zelfs kleine hoeveelheden oud textiel verwerkt i-did tot vezels of gerecycled vilt. Dit biedt kansen voor midden- en kleinbedrijf om kleinere textielafvalstromen duurzaam te recyclen. Net als het recyclen van laagwaardig fast-fashiontextiel afkomstig van consumenten. In de nabije toekomst krijgen klanten de mogelijkheid om de gebruikte producten terug te sturen, deze worden opnieuw verwerkt in de Factory. Om zo de circulaire textielketen volledig te sluiten.
Interessante teaching case
Het verhaal van i-did is er één om te inspireren en van te leren. Zo vonden ook Kim Poldner en Rolien Blanken, beiden verbonden aan de faculteit Business, Finance en Marketing van De Haagse én onderdeel van kenniscentrum Mission Zero. Zij schreven samen een teaching case ‘i-did: social impact through circular business’ waarin ze inzoomen op hoe i-did is opgericht en gegroeid in de bredere context van de wereldwijde circulaire textielindustrie.
Studenten kunnen aan de hand van deze case leren wat het concept van circulaire economie en sociale impact inhoudt en hoe dit vertaald kan worden naar het bedrijfsleven. Ze leren kritisch reflecteren op duurzaamheidsconcepten in relatie tot i-did en vervolgens om business model tools toe te passen bij een echte onderneming. Door het verhaal van i-did te delen met het onderwijs, verbinden we praktijk en theorie.
Meer weten over circulaire bedrijfsvoering? Bekijk dan de verschillende projecten van het lectoraat Circular Business (onderdeel van kenniscentrum Mission Zero).