Innovatiesnelheid in China is indrukwekkend
Eind augustus bezocht Lector Technologie voor Gezondheidszorg van Centre of Expertise Health Innovation Luc de Witte een internationaal congres in Shanghai, over de rol van technologie en robots bij revalidatie. De International Convention on Rehabilitation Engineering and Assistive Technology (i-CREATe) werd gecombineerd met de World Rehabilitation Robot Convention. Naast dat Luc rondliep om alle innovaties te bewonderen, was hij keynote spreker en begeleidde hij meerdere workshops. Samen blikken we terug op een waardevolle ervaring.
Een congres over robots en andere technologie
Het thema van het congres was āIntelligente technologie die de toekomst van revalidatie mogelijk maaktā. Met dit thema wordt opgeroepen tot samenwerking in AziĆ« en de rest van de wereld. Omdat het dit jaar in combinatie was met de conventie over robots in revalidatie, was er een sterke focus op het verkennen van de ontwikkeling van revalidatierobotica. De beursvloer stond vol met de gaafste, innovatiefste en nieuwste robots voor zorg en revalidatie. Dit gaat van robots die helpen met arm-handbewegingen tot exoskeletten, waarbij lichaamsonderdelen omhuld en daardoor ondersteund en gestimuleerd worden.
Samenwerking is belangrijk
De organisator van de conventie is CREATe Asia. Dit is een koepel van organisaties in verschillende Aziatische landen en Australiƫ. Het is in deze regio het grootste netwerk dat zich bezighoudt met ondersteunende technologie en revalidatietechniek ten behoeve van mensen met functionele beperkingen van alle leeftijden. De organisatie wil wetenschappelijke innovatie bevorderen en de ontwikkeling van de industrie voor hulpmiddelen stimuleren.
Luc is voorzitter van de Global Alliance of Assistive Technology Organizations (GAATO). Dat is een vergelijkbare koepel van organisaties uit de Verenigde Staten, Europa, Zuid Amerika, Australiƫ, en ook een aantal Aziatische landen (Korea, Taiwan, Japan). Beide netwerkorganisaties hebben een vergelijkbaar doel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen die behoefte hebben aan hulpmiddelen daar toegang toe geven. Toch werken de organisaties tot nu toe niet samen. Dat verandert: tijdens het congres in Shanghai hebben GAATO en CREATe Asia een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee ontstaat er een echt wereldwijd netwerk op dit gebied. En dat is van groot belang, omdat de behoefte aan hulpmiddelen wereldwijd groot is en heel veel innovatie in Aziƫ gebeurt.
Indrukwekkende innovaties(nelheid) in China
Luc was in China onder de indruk van de innovatiesnelheid. Zoān negen jaar geleden bezocht hij het land ook en de verschillen met toen zijn enorm. āChina is veel verder in digitaliseringā, aldus Luc. Een indrukwekkend voorbeeld was buiten de conventie te zien, namelijk op straat. In Shanghai rijdt bijna iedereen in een elektrische auto. Maar ook op de beursvloer liep de technologie ver vooruit.
Een indrukwekkend voorbeeld is het exoskelet. Daar was een heel scala van te zien op de beursvloer, geproduceerd door verschillende bedrijven. Een exoskelet is een mechanisch omhulsel dat aan het lichaam bevestigd wordt, om bijvoorbeeld te ondersteunen bij lopen, staan of tillen. In de revalidatie zijn dit belangrijke technieken. Een robot die kan ondersteunen bij (oefenen van) arm-handfunctie is thuis te gebruiken, zonder therapeut. Een gebruiker kan daardoor veel sneller en intensiever aan het herstel werken. Er zijn tal van oefeningen beschikbaar, men hoeft niet te wachten op het uurtje therapie per week en de status van het proces wordt direct via data inzichtelijk. Deze techniek geeft autonomie (terug) aan de patiƫnt.
Take home message voor Nederland
Tijdens een van zijn workshops sprak Luc met professionals uit verschillende regioās en landen. De vraag waarover werd gediscussieerd luidt: Hoe maakt een land of regio stappen in zorginnovaties? Sprekers uit Thailand en Korea lieten zien dat een gestuurde aanpak leidt tot snelle, praktische innovatie. De belangrijke take home message is volgens Luc daarom ook: door structurele, planmatige aanpak zijn grote stappen te zetten in (zorg)innovatie.
Korea heeft bijvoorbeeld voor de personeelstekorten in de ouderenzorg zeer praktische innovaties ontwikkeld. Ze zijn daar begonnen met het in kaart brengen van de grootste knelpunten, zoals zelfstandig naar toilet gaan, zelfstandig eten en de transfer tussen bijvoorbeeld bed en stoel. Door het tekort aan menselijke arbeid in de zorg ontstaan er op deze plekken bottle necks. Precies voor deze knelpunten zijn robotica programmaās opgesteld.
De kracht zit hem volgens Luc in het planmatige systeem dat hiervoor gebruikt is. In vijf jaar wordt iets opgezet en volledig uitgevoerd. Er wordt geĆÆnventariseerd, bedacht en uitgewerkt. Alleen op die manier vinden grote transities (in de zorg) daadwerkelijk plaats. Met deze nieuwe inzichten gaat Luc in Nederland weer aan de slag met zijn eigen onderzoeksgroep, van lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg. āEr staan mooie onderzoeksprojecten en nieuwe labs op de planning, waarbij we de planmatigheid gaan toepassenā.