Wetenschap is overal om ons heen, maar hoe breng je onderzoek dichter bij kinderen? Daar draait de Klokhuis Wetenschapsprijs om. De prijs gaat naar onderzoek dat niet alleen interessant en relevant is, maar ook écht aanspreekt bij kinderen van 9 tot 12 jaar. In 2025 werden tien onderzoeken genomineerd, waaronder ons onderzoek Speelvriendelijke Steden. Wat maakt een speelplek nou echt leuk? Hoe en met wie spelen kinderen het liefst buiten? Ons onderzoek geeft kinderen een stem en laat zien wat zij belangrijk vinden. Want als het aan hen ligt, mogen speelplekken veel uitdagender, spannender en socialer worden!

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. In 2025 werden uit alle inzendingen tien genomineerden geselecteerd, waarvan het onderzoek van lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving er een was. 

Onze inzending

‘Buiten spelen: waar, hoe en met wie spelen kinderen buiten en welke speelplekken zijn volgens hen leuk en minder leuk?’ Zo luidt de titel van de inzending van onderzoekers Gerben, Karlijn en Sanne van Centre of Expertise Health Innovation. Hun onderzoek ‘Speelvriendelijke Steden’ gaat over het buitenspeelgedrag van kinderen. Want wat vinden kinderen nu echt belangrijk als ze gaan buitenspelen? 

Kinderen zeggen dat er vooral andere kinderen moeten zijn, want samen spelen is veel leuker. Ze vinden dat speeltuinen vaak op elkaar lijken en saai zijn. Ze willen speeltoestellen die hoger, groter, sneller en langer zijn, zodat het moeilijker en spannender is om er te spelen. Ook willen ze graag plekken waar ze kunnen chillen en met andere kinderen kunnen praten. Kinderen gaan niet naar plekken als ze vies zijn, als er kinderen zijn die pesten en als er enge mensen zijn. Of als je een gevaarlijke weg moet oversteken.

Karlijn vertelt: ‘Omdat kinderen de expert zijn op het gebied van buitenspelen, is het belangrijk om juist hun stem centraal te stellen in onderzoek. Bij ons project hebben we daarom vooral gekeken naar wat kinderen zelf vertellen en doen. Tijdens het evenement “ontmoet de onderzoeker”, waar de winnaar van de Klokhuis Wetenschapsprijs bekend werd gemaakt, konden kinderen verschillende leuke manieren kennis maken met onderzoek naar buitenspelen. Zo konden ze zien dat het heel leuk is om mee te praten over belangrijke onderwerpen!’

Niet getreurd

Helaas viel onze inzending niet in de prijzen. Natuurlijk feliciteren we de winnaars, met hun inzending ‘Een wc-bril die meet in een poep en een scheet’ van harte. En we laten ons hierdoor niet ontmoedigen. Het onderzoek van Speelvriendelijke Steden is een groot succes geweest. Tijdens het onderzoek zijn er onder anderen meer dan duizend kinderen geobserveerd, hebben 54 kinderen meegedaan aan een photovoice studie en hebben kinderen hun bevindingen over buiten spelen gedeeld met de wethouder Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening. In een slotsymposium met ruim 120 bezoekers zijn de resultaten gedeeld aan geïnteresseerde. 

Heb je het symposium gemist maar wil je meer weten over het project en de onderzoeksresultaten? Bekijk dan de projectpagina op de HHs-website of bezoek de website van het project: www.speelvriendelijkesteden.nl. Hier vind je onder andere de laatste onderzoeksresultaten en leuke filmpjes over de onderzoeksmethoden!