Luc de Witte zegt HI

In de interviewreeks 'CoE zegt HI' stellen medewerkers van het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen. Luc de Witte is lector van lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg. Binnen zijn lectoraat wordt onderzoek verricht naar de inzet van hulpmiddelen en zorgtechnologie, met een nadruk op technologie voor thuis. Luc laat zich daarbij niet tegenhouden door landsgrenzen: hij kijkt verder en probeert de onderzoeken van het lectoraat steeds naar een hoger niveau te tillen. Internationale samenwerking is één van zijn passies. Hij wil dat ook binnen het CoE HI meer internationaal wordt gewerkt.

In een notendop: hulpmiddelen, zorgtechnologie, internationale samenwerking, ontwikkelingslanden 

Rol: lector Technologie voor Gezondheidszorg 

Problemen kennen geen grenzen

Onderzoekers moeten een tegenwicht bieden aan isolationisme, is Luc van mening. We hebben in de wereld te maken met grote problemen “die zich niks aantrekken van landsgrenzen”. Als voorbeeld noemt Luc covid: “Wat er in China gebeurde, werd na drie dagen ook ons probleem.” Maar ook allerlei leefstijlgebonden ziekten worden door internationale trends beïnvloed. Daarom is het belangrijk dat we ons niet enkel op onszelf richten, maar dat onderzoek gezamenlijk wordt uitgevoerd. “Wij hebben een rol om bij te dragen in het oplossen van de problematieken in de wereld. Daarnaast kunnen we andermans inzichten goed gebruiken om oplossingen voor onze eigen setting te ontwikkelen.” 

Wat er in China gebeurde, werd na drie dagen ook ons probleem.

Internationale samenwerking 

Wat is dan precies internationale samenwerking? Bij internationale samenwerking is het belangrijk dat je elkaar helpt en van elkaar leert. Dat gaat verder dan communiceren met elkaar, het gaat om het aanvullen en ondersteunen van elkaar. Er valt namelijk veel te profiteren van elkaars onderzoek. De vragen die wij stellen, zijn de vragen die ze elders ook beantwoord willen hebben. Gelukkig wordt er al veel gecommuniceerd over de landsgrenzen heen, maar Luc wil graag de volgende stap zetten en onderzoek naar een hoger niveau, een internationaal niveau, tillen. “Waar wordt samengewerkt, is iedereen winnaar.”

Wij hebben een rol om bij te dragen in het oplossen van de problematieken in de wereld.

Innovatie voor Afrika

Een voorbeeld van een internationaal onderzoek waar Luc bij betrokken is, is Digital Diagnostics for Africa. Dat is een onderzoeksprogramma dat zich richt op de introductie van moleculaire diagnostiek in een aantal Afrikaanse landen. Middels een druppel bloed of urine kan via een sneltest (point-of-care testing) een specifiek ziektebeeld vastgesteld worden. Op dit moment ligt de focus op malaria, omdat deze ziekte elk jaar vijf miljoen doden opeist. Dat zijn vijf miljoen doden die voorkomen hadden kunnen worden als de ziekte tijdig was vastgesteld en behandeld. Wanneer het diagnosticeren makkelijker en sneller wordt gemaakt, kunnen mensen eerder behandeld worden. Ook kunnen eventuele uitbraken vroegtijdig worden ontdekt, waardoor daar direct op ingespeeld kan worden.

Waar wordt samengewerkt, is iedereen winnaar.

Zorgtechnologie 

Voor Digital Diagnostics for Africa houdt Luc zich bezig met de vraag hoe je nieuwe technologie het beste kan inzetten om bijvoorbeeld bovengenoemd issue aan te pakken. Technologie innoveert razendsnel, maar hoe krijgen we dit geïntegreerd in het dagelijks handelen? Hoe past het in de dagelijkse praktijk van professionals? Dat zijn dezelfde vraagstukken als waar we in Nederland mee te maken hebben. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de verpleegkundige technologie gaat gebruiken? Hoe zorg je dat de thuiszorgprofessional de technologie op de juiste manier toepast? Wanneer onderzoek standaard een internationaal karakter krijgt, wint iedereen. 

Centre of Expertise Health Innovation

Meer weten over het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) en haar lectoraten? Je leest erover op de website. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks. 

Lezer zegt HI

Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met communicatieadviseur Marita Vaes via [email protected].