Marieke Wissink over langer zelfstandig en gezond
Marieke Wissink zegt HI
In een reeks interviews stellen medewerkers van Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen. Marieke werkt sinds 2023 als senior onderzoeker bij De Haagse Hogeschool. Daar werkt zij bij de Centres of Expertise Health Innovation en Governance of Urban Transitions. Ze is verbonden aan de lectoraten Technologie voor Gezondheidszorg en Urban Ageing. Daarnaast werkt zij bij KesslerPerspektief, een maatschappelijke zorg- en opvangorganisatie. Voorheen werkte zij hier als productmanager langdurige zorg. Sinds 2023 is dit veranderd naar projectmanager en vanuit haar huidige, gecombineerde werkzaamheden werkt Marieke aan praktijkgericht onderzoek naar innovaties in de maatschappelijke zorg.
In een notendop: werkveld, verdieping, samenwerking, reflectie
Rol: senior onderzoeker
Verdieping
Bij KesslerPerspektief kunnen mensen beschermd wonen en opvang of ambulante begeleiding ontvangen wanneer er sprake is van psychiatrische en/of sociaal-maatschappelijke problematiek. Tijdens haar eerdere werkzaamheden als productmanager, was Marieke verantwoordelijk voor een aantal locaties voor langdurig beschermd wonen. De langdurige zorg was een nieuwe vorm van zorg waar veel voor ontwikkeld moest worden. “Ik genoot ervan om met collega’s hard te werken aan een goed thuis en goede zorg voor cliënten die dit nodig hebben. Maar in alle hectiek om de locaties draaiende te houden, miste ik soms ruimte voor reflectie en verdieping”, verklaart Marieke. Om goede en duurzame resultaten te bereiken, is het soms nodig stil te kunnen staan bij de waaromvragen. Waarom doen we het zo en waarom doen we het niet op een andere manier? Wat zijn de huidige resultaten? Wat kan er beter en hoe bereiken we dat?
Maar in alle hectiek om de locaties draaiende te houden, miste ik soms ruimte voor reflectie en verdieping.
Samenwerking met De HHs
Gezien haar onderzoeksachtergrond, kwam Marieke in haar zoektocht naar verdieping bij Centre of Expertise Health Innovation terecht. Hoewel ze graag actief wilde blijven voor KesslerPerspektief en het werkveld van de maatschappelijke zorg, raakte Marieke in gesprek met lector Luc de Witte van het lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg. Tijdens dat gesprek noemde Luc het voorstel om een detachering aan te gaan. Na overleg met KesslerPerspektief, startte Marieke als senior onderzoeker bij De Haagse Hogeschool. Bij KesslerPerspektief bleef ze actief als projectmanager.
Inmiddels is Mariekes dienstverband bij De Haagse Hogeschool uitgebreid en werkt ze ook voor het lectoraat Urban Ageing van Joost van Hoof. Daar richt zij zich op de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. Daarnaast werkt zij nog steeds bij KesslerPerspektief. “Zo kan ik eigenlijk het beste van beide werelden behouden”, aldus Marieke.
Zo kan ik eigenlijk het beste van beide werelden behouden.
Langer zelfstandig en gezond
Vanuit het lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg houdt Marieke zich bezig met het thema Langer Zelfstandig en Gezond. Dit thema richt zich op het ontwikkelen van praktijkgerichte kennis waardoor mensen met beperkingen en/of chronische aandoeningen optimaal ondersteund kunnen worden. Niet alleen in het dagelijks leven, maar bij al hun ambities om actief te participeren in de samenleving en langer zelfstandig en gezond te blijven.
Dit sluit goed aan bij KesslerPerspektief waar mensen begeleid worden zoveel mogelijk zelfstandigheid te behouden. Dit geldt niet alleen voor mensen die in hun eigen woning verblijven en ambulante zorg ontvangen, maar ook voor de bewoners van beschermde woonvormen. “Voor de bewoners is de woonlocatie hun thuis”, aldus Marieke. “Zij wonen daar zo zelfstandig mogelijk en door intramurale zorg te bieden, voorkom je mogelijk dat iemand in bijvoorbeeld een verpleeghuis of psychiatrische kliniek moet worden opgenomen en zelfstandigheid moet inleveren.” Bij KesslerPerspektief worden niet de bewoners, maar de zorgverleners als gasten gezien. De zorgverleners komen langs in de woning van de cliënt. De bewoners hebben daar hun eigen huishouden, anders dan in een verpleeghuis. “In de maatschappelijke zorg kijken we, denk ik, door een iets andere bril”, meent Marieke.
Als we het anders organiseren, is er voor iedereen een plek in de samenleving.
Persoonlijke missie
“Ik zet me er graag voor in dat mensen hun leven kunnen leiden op een manier die bij hen past. Dat iedereen zijn of haar leven zoveel mogelijk kan vormgeven op basis van eigen dromen en mogelijkheden.” Door bijvoorbeeld psychiatrische of sociaal-maatschappelijke problematiek wordt dit voor sommige mensen bemoeilijkt. Marieke ziet het als haar missie om zich in te zetten voor structurele kansengelijkheid. “Als we het anders organiseren, is er voor iedereen een plek in de samenleving.”
Centre of Expertise Health Innovation
Meer weten over Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) en haar lectoraten? Je leest erover op de website. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks, zoals het vorige interview met Natalie Janse over de verbinding tussen de verschillende lectoraten van CoE HI.
Lezer zegt HI
Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met communicatieadviseur Marita Vaes via [email protected].