Rutger Leukfeldt, lector Cybercrime & Cybersecurity aan De Haagse Hogeschool, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Governing Cybercrime aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn oratie op 25 november benadrukte hij het belang van empirisch onderzoek naar cybercrime: “We weten te weinig over cybercriminelen. Ben je aan het vechten tegen in duister gehulde individuen uit verre landen met magische technische skills of zijn het de jongeren die in onze collegebanken zitten? Of is het je buurjongen? Het kan allemaal, want dé cybercrimineel bestaat niet,” stelt Rutger.

Het belang van kennis over cybercriminelen 

Dit gebrek aan kennis maakt het lastig om effectieve maatregelen te nemen. “Als je niet weet tegen wie je het opneemt, weet je ook niet hoe je ze moet aanpakken,” legde hij uit. Volgens Rutger is dat goed te zien in de strafrechtketen: “Politie en justitie zitten niet stil, maar er is in tien jaar tijd weinig winst geboekt. Dan vraag ik me af: doen ze niet genoeg of doen ze de verkeerde dingen? Je kan niet denken: we zetten er een opsporingsteam bij en dan is het probleem opgelost. Het gaat om de digitalisering van criminaliteit en dat heeft impact op alle vormen van criminaliteit.”

De bijdrage van wetenschap  

Rutger legde in zijn oratie de nadruk op twee manieren waarop onderzoek kan bijdragen aan een betere aanpak van cybercriminaliteit. Ten eerste is het noodzakelijk om een gedegen kennisbasis op te bouwen. “Empirisch onderzoek naar het fenomeen cybercrime is hard nodig. We moeten begrijpen hoe de daders werken, hoe ze in netwerken opereren, en wat de risicofactoren voor slachtoffers zijn,” aldus Leukfeldt. Dit inzicht is cruciaal om effectief beleid en interventies te ontwikkelen.

Daarnaast pleitte Rutger voor het evalueren van bestaande interventies. “Op dit moment worden er veel interventies ingezet, zoals het informeren van potentiële cybercriminelen of het weerbaarder maken van slachtoffers. De wetenschap kan bijdragen door deze interventies te evalueren en de effectiviteit ervan te meten.” Recent werden interventies zoals Hack_Right en GoogleAds geëvalueerd. Deze onderzoeken leverden positieve resultaten op, maar lieten ook ruimte voor verbetering zien. “Het is goed om te zien dat de praktijk de wetenschappelijke bevindingen oppakt en aanpassingen doorvoert,” vindt Rutger.

Naar een empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime 

In zijn oratie riep Rutger op tot een meer empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime: “Goede ideeën zijn er in overvloed, maar zonder empirisch onderzoek is het onduidelijk of deze ideeën daadwerkelijk effect hebben. We moeten toe naar een aanpak die gebaseerd is op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Cybercrime is een blijvend probleem, en we moeten investeren in een solide kennisbasis om het effectief aan te pakken.”

Wil je meer weten? 

Heb je de oratie van Rutger gemist? Lees de volledige oratie hier.  

Centre of Expertise Cyber Security     

Rutger Leukfeldt is directeur van het Centre of Expertise Cyber Security van De Haagse Hogeschool. Het Centre of Expertise richt zich op het versterken van de cyberveerkracht van publieke en private organisaties die minder goed zijn uitgerust om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Kijk op onze website en volg ons op LinkedIn voor meer informatie over ons praktijkgerichte onderzoek.