Afgelopen week werd bekend dat het onderzoeksteam van Start (V)aardig tweede is geworden bij de Pim Breebaart Research Award. Deze award werd uitgereikt door oud-CvB-voorzitter Pim Breebaart tijdens de Prijzenparade op het THiNKFeST festival van De Haagse Hogeschool. Onderzoekers Pim Koolwijk, Annemarie de Witte, Bente van Dijk en Sanne de Vries namen de eervolle benoeming aan vanuit het Centre of Expertise Health Innovation. 

De Pim Breebaart Research Award beloont een team van HHs-medewerkers (-en -studenten) die samen een onderzoeksproject hebben neergezet dat onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar verbindt. De jury had een moeilijke beslissing te maken. De winnaars van de prijs werden uiteindelijk onderzoeksteam  van Brains for Buildings. Het project Start (V)aardig kreeg desalniettemin lovende woorden.

Wat is Start (V)aardig?

Start (V)aardig is een onderzoek naar de beweegvaardigheid van kleuters. Wie namelijk op jonge leeftijd goed leert bewegen en daar plezier in heeft, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl. Beweegprofessionals, waaronder buurtsportcoaches, kunnen een belangrijke rol spelen in het efficiënt en effectief stimuleren van de beweegvaardigheid van kleuters. Maar in het werken met deze leeftijdsgroep kunnen zij extra kennis gebruiken. Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving ontwikkelde samen met 10 organisaties uit de sport- en beweegsector een toolbox.

Meer weten? Bekijk de projectpagina van Start (V)aardig voor alle informatie.

Lovende kritieken

Het veelvuldig bewegen op jonge leeftijd is alom erkend als één van de belangrijkste factoren voor het gezond ouder worden. Daarom is het beweegonderwijs van peuters en kleuters van groot belang en is Start (V)aardig erg interessant voor velen in de zorg-, welzijn-, sport- en educatieve sectoren. Volgens de jury sprong Start (V)aardig er uit wat betreft de kwaliteit van onderzoek. Het onderzoek heeft geleid tot wetenschappelijke publicaties en is een interessant, actueel en erg relevant onderwerp gebleken. 

Wat in het bijzonder opviel volgens de jury, zijn de bijdragen van de onderzoekers bij Start (V)aardig. De studenten die deelnemen, voeren dit onderzoek uit als onderdeel van het reguliere onderwijsprogramma en worden voorafgaand getraind voor het doen van dit onderzoek. Studenten worden dus betrokken bij de uitvoer van het onderzoek, maar zien ook later de resultaten terug in het onderwijs. 

Ook voor de praktijk is er een mooi product opgeleverd binnen dit onderzoeksproject, namelijk een toolbox die gebruikt kan worden bij het vroeg aanleren van motorische vaardigheden en het bewegen stimuleert.

Vervolg

Het project heeft inmiddels een vervolg gekregen. Met een groot consortium van 47 partijen gaat De Haagse Hogeschool onder leiding van Sanne de Vries aan de slag met het ZonMw-project ACTACT; Active Systems to Activate young children. Met ACT2ACT willen we een systemische verandering tot stand brengen die leidt tot het behouden van de intrinsieke beweegdrang van kinderen van 3 t/m 6 jaar. Dit doen wij door:  

  1. ‘Hefbomen’ voor systemische verandering in het beweeggedrag van kinderen van 3 t/m 6 jaar te identificeren;  
  2. In twee regio’s een systeemaanpak vorm te geven en deze te volgen;  
  3. Door de geleerde lessen via een platform te delen met verschillende doelgroepen zodat ook anderen hiermee aan de slag kunnen.  

Meer weten? Bekijk de projectpagina van ACT2ACT voor alle informatie.