De Medical Delta programmering 2024-2028 is gisteravond feestelijk van start gegaan. Zorgprofessionals en onderzoekers werken in 17 nieuwe onderzoeksprogramma’s en 8 nieuwe living labs samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. In totaal is een aanjaagfinanciering van € 6 miljoen over een periode van vier jaar gereserveerd. Centre of Expertise Health Innovation van De Haagse Hogeschool is bij maar liefst 13 programma’s/labs betrokken.

Met zijn meerjarenprogrammering wil Medical Delta innovatie dichterbij de gezondheidspraktijk brengen door behoeften vanuit de praktijk als centraal uitgangspunt te nemen. Praktijkpartners en maatschappelijke partners worden vanaf het begin betrokken bij onderzoek en implementatie van innovatie. Ook wordt samenwerking gezocht met het mbo en wordt de samenwerking tussen wo, hbo en mbo geïntensiveerd. Dit alles gebeurt vanuit een gemeenschappelijke missie: met innovatieve oplossingen bijdragen aan het toegankelijk, bemensbaar en betaalbaar houden van de gezondheidszorg. 

De programma’s en living labs richten zich op innovatie, implementatie en onderzoek. Zij krijgen de opdracht mee om met de aanjaagfinanciering hun consortium verder uit te bouwen, transdisciplinair en vraaggericht onderzoek uit te voeren, en implementatie van gezondheidsinnovaties te bevorderen. Het Medical Delta bureau ondersteunt hierin.

Gezonde leefstijl voor alle Zuid-Hollanders, ondersteunende technologie voor thuis en plantaardige innovaties voor een gezond dieet

Vragen en behoeften uit de gezondheidspraktijk staan centraal in de nieuwe programmering. De programma’s en living labs zijn gecategoriseerd in vier clusters - zogeheten ‘societies’ - met als hoofdthema’s ‘zorg’, ‘preventie’, ‘transformatie’ en ‘verduurzaming & vergroening’. 

De Haagse Hogeschool is in binnen alle de vier societies actief. Een voorbeeld binnen de society ‘preventie’ is het Medical Delta Living Lab 'Vitality Implementation & Technology (VIT) for Life' dat streeft naar een gezondere leefstijl voor álle Zuid-Hollanders, onder meer door meer bewegen en gezond eten te vergemakkelijken. 

In de aankomende weken delen we over alle labs en programma’s meer informatie. Kijk alvast op Programma's en living labs | Medical Delta voor een totaaloverzicht. 

Over Medical Delta

Medical Delta is een transdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 1.000 deelnemers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland). Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Dit doet Medical Delta onder meer met  transdisciplinaire onderzoeksprogramma’s en praktijkgerichte living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het gezondheidszorg & innovatie ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. Zie ook www.medicaldelta.nl