PABO-student Marit van der Weijden werd met Oranje Europees kampioen waterpolo
18 januari 2024
In een zinderende finale werden de Nederlandse waterpolodames op zaterdag 13 januari Europees kampioen. Ze versloegen Spanje met slechts één punt verschil.
‘Oranje en Spanje zijn erg aan elkaar gewaagd: dat is gaaf’
In een zinderende finale werden de Nederlandse waterpolodames op zaterdag 13 januari Europees kampioen. Ze versloegen Spanje met slechts één punt verschil. In het water lag ook Marit van der Weijden, als een van de sterke verdedigers in Oranje. Ze is tweedejaars PABO-student deeltijd. Ze woont, studeert en traint in Barcelona.
Begin 2021 maakte Marit haar debuut bij Oranje, waar zij een belangrijke rol heeft in de verdediging. Dat bleek ook tijdens de Europese Kampioenschappen 2024 in Eindhoven. “De laatste jaren zijn de Spaanse en Nederlandse meiden erg aan elkaar gewaagd. Vorig jaar kwamen we ook tegen elkaar uit in de WK-finale in Fukuoka, Japan. Toen gingen we de hele wedstrijd gelijk op en wonnen we uiteindelijk met penalty’s. Afgelopen zaterdag werd het 8-7 in ons voordeel. Als je zo aan elkaar gewaagd bent, heeft de ploeg met de beste verdediging de grootste kans op het kampioenschap. Het was een gave wedstrijd!”
De balans klopt gewoon
“We hebben in ons team een mooie balans tussen jonge meiden zoals ik en meiden met veel ervaring. De jonge meiden gaan tamelijk onbevangen de wedstrijd in en brengen wat ontspanning; de meiden met ervaring weten wat ons te wachten staat, ze bereiden ons daarop voor en bewaren de rust. Die balans klopt gewoon. Als team moet je verschillende kwaliteiten in huis hebben. Je moet meiden hebben die heel snel kunnen zwemmen. Je moet ook meiden hebben zoals ik die heel sterk zijn. Het geeft mij veel voldoening om zo te spelen dat anderen op hun best kunnen zijn.”
Het geeft mij veel voldoening om zo te spelen dat anderen op hun best kunnen zijn
Drie keer per dag trainen
Hoe bereid je je nou voor op zo'n kampioenschap? Marit: “Ik speel bij Club Esportiu Mediterrani in Barcelona, een club die uitkomt in de Spaanse competitie en in de Champions League. Daar train ik drie keer per dag. Zo zorg je ervoor dat je topfit blijft. Vlak voor een kampioenschap bereiden we ons als team voor onder leiding van onze trainer Evangelos Doudesis. Met hem analyseren we veel video’s van de tegenstander. We kijken waar zij goed en minder goed in zijn. Daar past Evangelos de teamtraining op aan.”
Studeren op afstand
Wacht even: je woont in Barcelona, je speelt bij een Spaanse club en je studeert aan De Haagse Hogeschool, 1500 kilometer noordelijker?! Hoe doe je dat? Marit (lachend): “Ik doe de deeltijdvariant van de PABO. Vorig jaar, toen ik nog speelde bij GZC DONK in Gouda, heb ik al mijn praktijkpunten gehaald. Nu, in mijn tweede jaar, ben ik voornamelijk bezig met verslagen schrijven. Dat kan ook op afstand. Natuurlijk ben ik heel blij dat het zo kan. Maar het heeft ook nadelen. Vorig jaar deed in nog gewoon mee in de klas. Nu zien mijn medestudenten en docenten mij nooit meer. Om te voorkomen dat je erbuiten valt, moet je zelf zorgen voor contacten met medestudenten en docenten. Bijvoorbeeld via WhatsApp. Verder heb ik regelmatig contact met mijn PABO-coach Marja Bout en met de topsportcoördinator van De Haagse, Niels Emonts.”
De ‘PABO’-knop even uit
Wat doet De Haagse om een bestaan als topsporter mogelijk te maken? “Ik ben sowieso blij dat De Haagse de deeltijdvariant aanbiedt. Een voltijdstudie kun je moeilijk combineren met topsport. Ik wil graag presteren, ook in mijn opleiding. Als topsporter mag ik vertraagd studeren. Ik hoef ik dus niet per se ieder jaar mijn 60 studiepunten te halen. Maar als streber valt dat nog niet mee. Gelukkig wijzen Marja Bouts en Niels Emonts mij er regelmatig op dat de lat wat lager mag hangen.”
Als topsporter mag ik vertraagd studeren; als streber valt dat nog niet mee
“Afgelopen week speelden we voor het Europees Kampioenschap in Eindhoven. Van 2 tot en met 18 februari is het Wereldkampioenschap in Doha, Qatar. Van 26 juli tot 11 augustus zijn de Olympische Spelen in Parijs. Dat is heel veel, ook voor een topsporter. Dat kun je in mijn geval alleen doen als je de knop ‘PABO’ even helemaal uitzet. Die gaat weer aan als ik rustig drie keer per dag bij mijn club aan het trainen ben.”
Alle kansen pakken
Meedoen aan de Olympische Spelen: is dat een droom die uitkomt? “Als klein meisje heb ik altijd geroepen dat ik daaraan mee wilde doen. Het is nog niet helemaal zeker of ik dan in het water lig. Naar een EK en een WK ga je met vijftien spelers. Naar de Olympische Spelen met dertien spelers. Ik ben nu nummer 14, één plekje verwijderd van deelname aan de spelen.”
Hoe knok jij je de komende maanden naar plaats 13? “Niet door continu mijzelf te willen bewijzen. Daar word ik alleen maar onzeker van. Ik ga spelen omdat ik het leuk vind. Waterpolo is gewoon helemaal mijn ding. Ik ga genieten van de mooie momenten en ik ga alle kansen pakken die ik krijg. Dan zie ik wel of ik meespeel in Parijs.”
Mijn tweede passie: voor de klas
Je ‘PABO’-knop staat nu even uit. Maar toch: als je kiest voor deze opleiding, wil je wat doen met kinderen. Hoe moeilijk is het voor jou om de afweging te maken tussen topsport en een baan als juf op een basisschool? “Voor zolang het mogelijk is en ik het leuk vind, ga ik voor de topsport. Ik hoop inderdaad mijn olympische droom te kunnen vervullen en nog veel mooie prijzen te kunnen pakken. Over tien jaar is dat over. Dan wil ik fulltime voor de klas gaan staan: mijn tweede passie.”
De kinderen zullen aan je lippen hangen als je ze dan vertelt over je topsportcarrière. “Ik zou het zelf helemaal geweldig gevonden hebben als mijn juf vroeger topsporter was geweest en een EK en een WK had gewonnen! Ieder mens moet keuzes maken in het leven. De een wat jonger dan de ander. Ik denk dat ik kinderen echt kan helpen door ze daarvan bewust te maken. Door ze te inspireren om te gaan voor wat ze graag willen doen.”
Titel verlengen
Vorig jaar wonnen jullie het WK in Japan. Volgende maand doen jullie mee aan het WK in Doha. Twee WK’s binnen één jaar? Marit: “Ja, dat is bizar. Dat is nog de nasleep van corona, toen er geen enkel kampioenschap werd gespeeld. Oranje is na 32 jaar in 2023 wereldkampioen geworden. Als we die titel in Doha niet verlengen, zijn we de kortst houdende wereldkampioen ooit.” Dat laten jullie niet gebeuren en dus gaan jullie in Doha weer voor de titel? “Absoluut!”
Blijf communiceren
Wat zeg je tegen medestudenten die topsport willen combineren met hun opleiding? “Doe waar je energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt. Blijf communiceren met de mensen om je heen, van wie jij weet dat je hun hulp later goed kunt gebruiken: je docenten, je coach, de topsportcoördinator, je medestudenten. Ik ben heel blij met de faciliteiten die De Haagse biedt aan mensen zoals ik en zoals jij, als je naast je studie kiest voor topsport.”