Bewoners en bestuursleden uit de Vruchtenbuurt, vertegenwoordigers, studenten, docenten en onderzoekers waren aanwezig op De Haagse Hogeschool waar de resultaten van het project over de lokale energietransitie in de Vruchtenbuurt werden gepresenteerd. Het symposium werd feestelijk afgesloten ter gelegenheid van het pensioen van onderzoeker Fred Zoller in aanwezigheid van zijn familie en vrienden, collega’s en buurtbewoners uit de Vruchtenbuurt.

Living Lab als basis  

De openingspresentatie van lector dr. Rizal Sebastian gaf een samenvatting van het huidige onderzoek met subsidie Hoger Onderwijs Den Haag en blikte terug op het living lab op basis van jarenlange samenwerking tussen De Haagse Hogeschool, de gemeente Den Haag en de bewoners van de Vruchtenbuurt.  

Multidisciplinaire resultaten

Vervolgens presenteerden verschillende onderzoekers eindresultaten uit relevante vakgebieden die de multidisciplinaire aanpak van het Vruchtenbuurt project benadrukten. Fred Zoller bracht de dynamiek tussen verschillende betrokkenen bij de ontwikkeling van het nieuwe energiesysteem in beeld. Zijn presentatie was een inspirerend voorbeeld van hoe innovatie en sociale waarde samenkomen in energiegemeenschappen zoals de Vruchtenbuurt. 

Lokale energiedeling in de Vruchtenbuurt is alleen mogelijk doordat de buurt ontheffing van de Elektriciteitswet heeft ontvangen van RVO. Deze experimenteerregeling had onder andere het doel om inzicht te krijgen in hoe wet- en regelgeving beter aan kan sluiten bij de noodzaak voor decentrale energiesystemen. De experimenten en uitkomsten van de experimenten binnen dit kader hebben als input gediend voor de formulering van de nieuwe energiewet die naar verwachting in 2025 van kracht gaat. 

Noelle Choong, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool, nam deelnemers mee in de impact van datagedreven energiedeling. Tijdens haar presentatie werd inzichtelijk gemaakt welke technologische en organisatorische vraagstukken een uitdaging vormen in de lokale energietransitie.  

Studentenbijdragen: Enthousiaste studenten die hebben bijgedragen aan dit onderzoek presenteerden hun resultaten over het gebruik van een eventuele buurtbatterij, benodigde afspraken over eigenaarschap van de buurtbatterij en digitale factuurmodellen.  

De levendige discussie die volgde, toonde de vastberadenheid van de deelnemers om met de opgedane kennis uit dit onderzoeksproject verder te gaan met rechtvaardige energietransitie in hun wijk.  

Afscheid van Fred Zoller

Met een terugblik op Freds jarenlange betrokkenheid in de Vruchtenbuurt en bij de hogeschool sloot faculteitsdirecteur mw. drs. Nellie van de Griend het symposium af. Zij overhandigde Fred onder andere een Trees for All certificaat.  

Fred Zoller laat een memorabele boodschap achter: de vervolgstappen richting een rechtvaardige energietransitie van de Vruchtenbuurt vragen om betrokkenheid, transparantie en doorzettingsvermogen van de buurtbewoners, of zoals Fred het zelf mooi verwoordt: “Zonder wrijving geen glans”.

Belangrijkste kennisproducten

Het onderzoek leverde waardevolle kennisproducten op, die in Q1 2025 worden verwacht, waaronder:

  • Het ontwerp van een vernieuwd en eerlijk energiesysteem voor de Vruchtenbuurt
  • Een plan van aanpak voor een eerlijke en rechtvaardige energietransitie voor de Vruchtenbuurt. 
     

Toelichting op het onderzoek

Dit project is uitgevoerd door het lectoraat Future Urban Systems van het kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool. In samenwerking met gemeente Den Haag en de bewoners van de Vruchtenbuurt. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Hoger Onderwijs Den Haag. Centraal stond de multidisciplinaire aanpak en bracht technologische, sociale en organisatorische aspecten bijeen. Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Disclaimer: De gepresenteerde resultaten van het eindsymposium zijn gebaseerd op lokaal onderzoek en zijn bedoeld om de -bewoners van de- Vruchtenbuurt te ondersteunen in de transitie naar een rechtvaardig vernieuwd energiesysteem. Een rechtvaardig vernieuwd energiesysteem verwijst naar een energiesysteem dat inclusief, duurzaam, participatief en transparant is.