Revalidatie en technologie: samen beter!
Met een wearable je beweeggedrag meten, via een app 24/7 ondersteuning krijgen bij fysieke oefeningen en Big Data inzetten om de zorg te verbeteren. E-health en zorgtechnologie bieden oplossingen voor een toenemende en steeds complexere zorgvraag. Sinds 1 jaar verricht lector Revalidatie en Technologie Jorit Meesters onderzoek hoe technologie kan bijdragen aan een efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg.
Op 28 oktober hield hij zijn online intreerede.
Lector Revalidatie en Technologie geeft intreerede
“De zorg in Nederland staat steeds meer onder druk. Enerzijds is er een toenemende krapte aan zorgpersoneel en anderzijds worden we allemaal ouder. Dat vraagt om meer en complexere zorg, waaronder meer vraag naar medisch-specialistische revalidatie. ICT en e-health-toepassingen kunnen hierbij een grote rol gaan spelen”, aldus Jorit, die naast zijn lectoraat hoofdonderzoeker is bij expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde Basalt.
Waardevol
In 2013 promoveerde Jorit op multidisciplinaire revalidatie en werkte vervolgens als onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Basalt. Zijn onderzoekfocus: e-health en technologie in de revalidatiezorg. Het lectoraat Revalidatie en Technologie is een gezamenlijk lectoraat van De Haagse hogeschool en Basalt. “Een lectoraat vanuit zowel een kennisinstelling als een zorginstelling is een waardevol instrument om met praktijkgericht onderzoek oplossingen naar de praktijk te brengen”, aldus de lector.
De zorg ontzorgen
Niet goed meer kunnen functioneren in je dagelijks leven. Na een ziekte, aandoening of ongeval doen steeds meer mensen een beroep op specialistische revalidatiezorg. “Gelukkig kunnen we met nieuwe technologieën de zorg verbeteren.” Zo kun je volgens Jorit een deel van het zorgproces in handen geven van technologie. “Maar een goede aansluiting is heel belangrijk. De zorg moet blended worden: een combinatie tussen traditionele face-to-face behandelingen en online hulpverlening.”
Gebruiksvriendelijk
En dat is precies waar het lectoraat onderzoek naar doet. Jorit: “We weten heel veel over de potentie van zorgtechnologie, maar de vraag is of het daadwerkelijk werkt.” Met data-analyse wordt het gebruik van e-healthtoepassingen gemeten. “Uitgangspunt is om dezelfde of betere behandelingen te bieden met blended zorg als met face-to-face zorg. Door te monitoren en evalueren kunnen we de toepassingen gebruiksvriendelijker maken of zo verbeteren dat mensen bijvoorbeeld meer gaan bewegen. De praktijkvragen zijn leidend in ons onderzoek.”
Field labs & living labs
Samen met Basalt en het LUMC doet het lectoraat onderzoek in zogeheten labs. “In ons FieldLab proberen we bijvoorbeeld bedrijven die nog volop in ontwikkeling zijn een aantal stappen richting de markt te laten zetten. Vanuit praktijkervaring kunnen wij zo zorginnovaties sturen.” Studenten en docenten van De Haagse doen ook praktijkervaring op in de vier living labs in Basalt. Jorit: We willen dat toekomstig zorgprofessionals e-health écht inzetten in hun zorg aan revalidanten. Onze studenten zijn de innovators van morgen, die zelf met nieuwe technologische oplossingen komen en tegelijkertijd de kwaliteit en menselijkheid in de zorg behouden.”