Rienk van der Slikke zegt HI

In een reeks interviews stellen medewerkers van Centre of Expetise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen. Rienk van der Slikke geeft les bij de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en werkt als onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport. Voor zijn promotieonderzoek heeft hij zich verdiept in sportrolstoelen en na afronding van dit onderzoek is hij dat blijven doen. Voor De Haagse Hogeschool voert hij verschillende onderzoeken uit waar hij met sensoren rolstoelgebruik meet. Daarnaast is Rienk werkzaam als onderzoeker voor TeamNL, waar hij de Nederlandse sporters ondersteunt.  

In een notendop: rolstoelen, Paralympische Spelen, classificatiesysteem, sensoren

Rol: docent-onderzoeker  

Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen zijn ooit gestart als sportwedstrijd voor Engelse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1948 is er echter veel veranderd en de Spelen zijn uitgegroeid tot een sportevenement waar professionele atleten vooraf jaren voor trainen. “Nu deze Spelen zoveel professioneler zijn dan vroeger, staan er ook veel meer belangen op het spel. Zo gaat het bij sommige sporten om zeer serieuze bedragen”, aldus Rienk. Het is daarom belangrijk dat er een eerlijk systeem bestaat, wat ervoor zorgt dat mensen met vergelijkbare beperkingen het tegen elkaar opnemen in de sport.

Nu de Paralympische Spelen zoveel professioneler zijn dan vroeger, staan er ook veel meer belangen op het spel.

Classificatie  

Bij de Olympische Spelen worden boksers geclassificeerd op hun gewicht. Dit zorgt dat de sporters een gelijkwaardige opponent tegenover zich hebben staan. Ook bij de Paralympische Spelen is het belangrijk dat de atleten het opnemen tegen een vergelijkbare tegenstander. Anders dan bij de Olympische Spelen, is dit bij de Paralympische Spelen bij ieder sportonderdeel van belang. Dat komt omdat er veel verschillende sporters meedoen aan de Paralympische Spelen, elk met hun eigen beperkingen die niet één op één te vergelijken zijn.  

Deze sensoren kunnen van alles meten, bijvoorbeeld hoe wendbaar iemand in de rolstoel is of wat iemands maximale snelheid is.

Sensoren  

Boksers kunnen heel makkelijk geclassificeerd worden, daar komt enkel een weegschaal aan te pas. Bij de Paralympische Spelen ligt dat echter wat ingewikkelder en wordt er meer onderzoek uitgevoerd naar een eerlijk classificatiesysteem. Rienk plaatst hiervoor sensoren in de rolstoelen van de rolstoelsporters. “Deze sensoren kunnen van alles meten, bijvoorbeeld hoe wendbaar iemand in de rolstoel is of wat iemands maximale snelheid is.” Door deze gegevens te verzamelen, wordt duidelijk welk effect een beperking heeft op de prestaties van de spelers. Zo kan worden beoordeeld in welke classificatie de spelers kunnen participeren.

Het alternatief voor bijvoorbeeld een stappenteller.

Alternatief voor de stappenteller  

De sensoren zijn op dit moment nog niet beschikbaar voor de “gewone” rolstoelgebruiker, doordat er een beperkte markt voor is. Hier zou Rienk graag verandering in zien. De gemiddelde rolstoelgebruiker is geen topsporter, maar het is wel belangrijk dat zij de mogelijkheid hebben bewust bezig te zijn met beweging. De sensoren waarmee Rienk metingen uitvoert, kunnen het alternatief voor bijvoorbeeld een stappenteller zijn. “Met deze sensoren kunnen rolstoelgebruikers hun dagelijkse beweging meetbaar maken en bewust bezig zijn met vitaal ouder worden”, aldus Rienk.

Centre of Expertise Health Innovation

Meer weten over Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) en haar lectoraten? Je leest erover op de website. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks, zoals het vorige interview met Elise Peters over Rechtvaardig Samenleven.

Lezer zegt HI

Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met communicatieadviseur Marita Vaes via [email protected]