Sinds afgelopen juli slaan Centre of Expertise Mission Zero (CoE MZ) van De Haagse Hogeschool en Platform31 de handen in een om rechtvaardige energietransitie in Nederland te versnellen. Ing. Noelle Choong en dr. Rizal Sebastian, onderzoeker en professor respectievelijk bij het lectoraat Future Urban Systems (FUS) dat deel uitmaakt van CoE MZ, voeren samen met Platform31 strategisch onderzoek uit naar de knelpunten en stakeholders in de transitie van stedelijke gebieden naar Positive Energy Districts (PED’s). Dit onderzoek sluit aan bij de bredere doelstellingen van het Europese Driving Urban Transitions (DUT) programma, dat gericht is op het bevorderen van duurzame stedelijke transformaties. Dit is de eerste stap naar een bredere samenwerking! 

De Haagse Hogeschool heeft veel praktijkonderzoek gedaan naar PED’s en met onze samenwerking willen we dat onderzoek meer naar de DUT-praktijk brengen.

Ka-Chun Lo (Platform31)

Bevorderen van een duurzame stedelijke ontwikkeling door samenwerking en innovatie

Platform31 is een Nederlandse kennis- en netwerkorganisatie die zich richt op stedelijke en regionale ontwikkeling. Deze non-profitorganisatie werkt samen met de EU, ministeries, provincies, gemeentes, woningcorporaties en overige stakeholders om innovatie te stimuleren en kennis te delen over diverse onderwerpen waaronder duurzame stedelijke ontwikkeling. PED’s zijn gebieden die meer energie opwekken dan zij verbruiken. Er zijn momenteel minder PED’s in Nederland dan mogelijk; daarom is onderzoek naar de belangrijkste knelpunten en stakeholders van groot belang. 

Er zijn momenteel minder Positive Energy Districts in Nederland dan mogelijk.

De EU heeft een doel om 100 PED’s te ontwikkelen rond 2025. In Nederland willen Platform31 en FUS inzicht krijgen in hoe verschillende betrokkenen succesvol hebben samengewerkt in reeds gerealiseerde PED's zodat deze aanpak kan worden opgeschaald naar andere steden. 

Meer Positive Energy Districts in de toekomst 

FUS is al jarenlang betrokken bij innovatieprojecten in Den Haag en brengt bij dit onderzoek toegepaste kennis mee. Noelle Choong kan door haar betrokkenheid bij het living lab Vruchtenbuurt een waardevolle bijdrage leveren in het onderzoek. Zo denkt ze dat er meer PED's in Nederland zouden kunnen ontstaan als het gat tussen bottom-up en top-down initiatieven wordt gedicht. Dit is alleen mogelijk door de partijen en rollen in kaart te brengen die nodig zijn om een transitie richting een PED te realiseren.

Er wordt gewerkt aan het gat te dichten tussen bottom-up en top-down initiatieven.

Noelle Choong


Op 23 januari organiseert 2025 Platform31 op De Haagse Hogeschool een bijeenkomst over EU-innovatieprogramma’s Nederlandse steden. Volg de update op onze website voor de datum en het programma!

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Rizal Sebastian: r.sebastian@hhs.nl