Sander Kerstens over studenten betrekken bij onderzoek
12 november 2024
In een reeks interviews stellen medewerkers van CoE Health Innovation zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen.
Sander Kerstens zegt HI
In een reeks interviews stellen medewerkers van het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen. Sander Kerstens is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Binnen De Haagse Hogeschool geeft hij les op de Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) en is hij werkzaam als onderzoeker bij het lectoraat Oncologische Zorg. Vanuit dit lectoraat is hij ook betrokken bij de minor Oncologie waarbij studenten uitgedaagd worden praktijkgericht onderzoek uit te voeren in samenwerking met onder andere Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Sander betrekt studenten bij het onderzoeksproces, in de hoop dat dit voor hen meer gaat leven en zij onderzoek beter op waarde weten te schatten.
In een notendop: minor Oncologie, onderzoek, prehabilitatie, leefstijladvies
Rol: docent-onderzoeker
Minor Oncologie
De minor waar Sander bij betrokken is, behandelt basiskennis en verdiepende kennis over oncologie. Studenten met allerlei achtergronden en opleidingen kunnen deze minor volgen om meer te leren over dit thema. De minor trekt voornamelijk studenten die huidtherapie, verpleegkunde, fysiotherapie of voeding en diëtetiek studeren, die meer over dit thema willen leren of zich verder willen specialiseren. Toch zijn er ook studenten zonder zorgopleiding die zich aanmelden voor deze minor, zo had Sander eens een student in de klas die informatica stuurde.
Naast theoretische kennis over oncologie, leren de studenten ook veel over het uitvoeren van onderzoek. Dat beslaat vijftig procent van de minor en studenten gaan daar zelf actief mee aan de slag. Zo voeren zij bijvoorbeeld in samenwerking met HMC onderzoek uit dat aansluit op Sanders onderzoeksvraag: “Hoe kan je prehabilitatie personaliseren?” Sander licht toe: “Ik merk namelijk dat studenten het leuk vinden wanneer ze niet zomaar iets onderzoeken, maar wanneer die vraag echt vanuit het werkveld komt.”
Hoe kan je prehabilitatie personaliseren?
Prehabilitatie
“Voorbereiden op een operatie heeft positief effect op de ziekteperiode daarna”, dat wordt prehabilitatie genoemd. Het is belangrijk dat de patiënt de leefstijlveranderingen weet vol te houden na de operatie. Om dit voor elkaar te krijgen, moet dit goed aansluiten op de beleefwereld van de patiënt en zijn of haar dagelijkse doen en laten. Niet iedereen vindt namelijk voldoende aansluiting bij een standaard programma dat wordt aangeboden en nog minder mensen weten verandering in een moeilijke periode vol te houden.
Voorbereiden op een operatie heeft positief effect op de ziekteperiode daarna.
Studenten en onderzoek
Als voorbeeld noemt Sander een onderzoek dat studenten tijdens de minor Oncologie hebben uitgevoerd. Aan zorgprofessionals vroegen zij op welk moment zij leefstijladvies gaven aan kankerpatiënten. Ook vroegen zij ex-kankerpatiënten wanneer zij destijds leefstijladvies hadden gekregen en of dit voor hen op het juiste moment was. Hadden zij deze adviezen liever eerder of later in het traject ontvangen? Uit dit onderzoek bleek dat voormalig patiënten liever eerder advies hadden ontvangen, terwijl de zorgverleners dachten dat zij hun patiënten daar juist tegen beschermden. Voor Sander leverde dit interessante resultaten op, die hij nu in zijn eigen onderzoek meeneemt.
Ik merk namelijk dat studenten het leuk vinden wanneer ze niet zomaar iets onderzoeken, maar wanneer die vraag echt vanuit het werkveld komt.
Belang van onderzoek
Maar waarom is het dan zo belangrijk dat studenten leren hoe ze onderzoek moeten uitvoeren? “Je leert hiervan hoe je iets moet uitpluizen en analyseren”, aldus Sander. De studenten leren dat ze niet moeten afgaan op die ene patiënt of die ene leidinggevende. Ze leren dat ze dit eerst moeten en kunnen toetsen in de praktijk. Dat kan ook op zeer laagdrempelige manier. Sander verwacht niet dat iedereen wetenschappelijke artikelen gaat publiceren, maar hij vindt het belangrijk dat studenten het onderzoeksproces een keer hebben doorlopen. Op die manier kunnen studenten onderzoek beter op waarde schatten. Dit helpt in het werkveld, maar ook in het dagelijks leven; in gesprekken met anderen of wanneer ze bijvoorbeeld het nieuws kijken en dit op waarde moeten schatten.
Centre of Expertise Health Innovation
Meer weten over het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) en haar lectoraten? Je leest erover op de website. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks, zoals het vorige interview met Astrid Doorduijn over preventie door voeding, beweging en huidbescherming.
Lezer zegt HI
Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met communicatieadviseur Marita Vaes via [email protected].