Studentenwelzijn in een positief daglicht
‘Studenten willen snel iets hebben waaraan zij zich vast kunnen houden’
Er waren kansen te over! Om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte van het studentenleven. Om je onder te dompelen in een inspirerende omgeving. Om gezonde gewoonten te ontdekken. Om gewoon een moment voor jezelf te hebben. De Wellbeing Weeks boden het allemaal. Na afloop praten we met Kenneth Kant, projectleider Studentenwelzijn in de unit Studentenservices. “Het was goed. Het was inspirerend. Maar volgend jaar gaan we het anders aanpakken.”
Studentenwelzijn staat onder druk staat. Maar op het atriumplein en veel andere plekken binnen De Haagse zagen we van 20 november tot en met 30 november vooral vrolijke studenten tijdens de Wellbeing Weeks. Het thema was dan ook positief en inspirerend: ‘Let’s get you excited about … you’. Zonder dit verhaal direct zwaar aan te zetten, zijn die Wellbeing Weeks er natuurlijk niet voor niets. Gelukkig kunnen we ons licht opsteken bij Kenneth Kant. Hij was zes jaar geleden nog zelf student Leisure Management in Rotterdam. Hoe was het toen gesteld met zijn eigen wellbeing?
Happy
“Goed! Het was een kleine opleiding. Iedereen kende elkaar. Je kende ook alle docenten. Er waren veel sociale activiteiten en er werd omgekeken naar elkaar op een heel natuurlijke manier.” Dan kan het dus zomaar gebeuren dat je in zo’n bubbel geen aandacht hebt voor die ene student die níet lekker in z’n vel zit? “Ja, dat is waar. Het uitvalpercentage op de opleiding was best hoog. Dat kan natuurlijk meer redenen hebben. Eén daarvan is dat een student die uitvalt zich al tijden niet happy heeft gevoeld.”
Op goede ideeën brengen
Wie een poosje over het atriumplein loopt, ziet veel lachende studenten. In het algemeen zijn studenten gelukkige mensen, blijkt uit onderzoeken. Toch maken experts zich zorgen over het studentenwelzijn. Want maar liefst één op de drie studenten heeft mentale klachten. Kenneth: “Daarom hebben we ook dit jaar weer de Wellbeing Weeks georganiseerd, met een veelheid aan activiteiten. Die hadden als doel om studenten meer te laten praten over hun welzijn, zodat zij de uitdagingen in hun mentale gezondheid beter aankunnen.”
Opeenstapeling
Hij gelooft niet dat het exclusief de taak van de hogeschool is om het studentenwelzijn te verbeteren. “Nee, als dat welzijn onder druk komt te staan, ligt dat aan een opeenstapeling van factoren. Het kan zijn dat het thuis niet lekker gaat. Het kan zijn dat studenten te veel sociale druk ervaren. Dat zij zich grote zorgen maken over het klimaat, migratie, huisvesting, Oekraïne, alles waar je iedere dag over leest in de kranten en op social media. Als dat effect gaat hebben op hun studie kunnen we hen helpen. Dat stukje pakken we ook graag op. Maar als hogeschool kunnen we niet alles.”
Begin van oplossing
“Tijdens de Wellbeing Weeks hebben we ons vooral gericht op die hele grote groep studenten die lichte mentale klachten ervaren, maar geen zware problematiek met zich meedragen. We willen ervoor zorgen dat studenten vaker met elkaar het gesprek daarover aangaan. Dat is het begin van de oplossing. Studenten willen snel iets hebben waar zij zich aan vast kunnen houden. Waardoor zij zelf de knop om kunnen zetten. Dat hebben we hun geboden in de Wellbeing Weeks. Met kleine en grote activiteiten die hopelijk hebben gediend als een eyeopener of gespreksopener. Zo hebben we op het plein het 'Nooit te laadpaal' staan. Je neemt plaats in een luie strandstoel met koptelefoon. Je krijgt een bericht te horen die je als student stimuleert om je dromen na te jagen en vooral te doen wat je zelf wilt. Het is geïnspireerd op wat mensen op het einde van hun leven zeggen over wat ze nog hadden willen doen.”
Neiging tot terugtrekken
De Wellbeing Weeks zijn redelijk goed bezocht. Maar waarschijnlijk niet door studenten die liever voor zichzelf houden hoe het echt met ze gaat. Want die hebben juist de neiging om zich terug te trekken. Hoe denken Kenneth en het team Studentenwelzijn hen te bereiken? Kenneth: “We denken daar natuurlijk ook over na. We willen hen bereiken op de plekken waar zij zijn en waar zij zich veilig voelen. Dat kan bijvoorbeeld via een poster op een toilet. Maar bijvoorbeeld ook dat studenten via hun studieloopbaanbegeleider de decanen, studentpsychologen en de gratis workshops en trainingen weten te vinden. Wat ook goed werkt is dat studenten het gesprek met elkaar aan gaan. Peer-to-peer contact. Daarom hebben we ook projecten lopen waarbij dat centraal staat. Zoals ons studentenwelzijn promotieteam en een Study Buddy Support project. Als team Studentenwelzijn zijn we vooral ondersteunend bezig. Helaas kunnen we niet aan vroeg-signalering doen. Dat stuk ligt vooral bij docenten, medestudenten en de slb'er”.
Het hele jaar door
Dit waren de laatste Wellbeing Weeks in deze vorm. Hoe pakken jullie het volgend jaar anders aan? “De plannen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Het doel is om in de nieuwe opzet het hele jaar door aandacht te vragen voor studentenwelzijn. Niet alleen maar een paar weken in november. We onderzoeken nog welke activiteiten en events zich daarvoor lenen en met welke thema’s we aan kunnen haken op dingen die al binnen De Haagse worden georganiseerd, bijvoorbeeld door opleidingen of studieverenigingen. In ieder geval willen we dat studentenwelzijn goed op het netvlies van iedereen blijft staan en het team Studentenwelzijn daarvoor weten te vinden.”
Benieuwd wat het team Studentenwelzijn te bieden heeft? Ga dan naar Steuntje in de rug.