In het leven ervaart vrijwel iedereen vroeg of laat verdriet. Situaties zonder antwoord, waarin behoefte bestaat aan troost. 

Onlangs is vanuit het Lectoraat Relationele Zorg project Troostwijs gestart. Dit is een onderzoek naar troostrijke ervaringen van ouderen, met als hypothese dat die verlieservaringen wijze lessen bevatten over troost voor zorgverleners (in opleiding).

Tijdens dit project gaan studenten van de opleiding Verpleegkunde van De Haagse Hogeschool in gesprek met ouderen over troostrijke ervaringen, in en naast de zorg. Wat is terugkijkend wérkelijk troostend geweest? Hoe zagen die momenten eruit? En welke rol heeft de zorgverlener eventueel gespeeld? 

Dit participatieve actie-onderzoek is erop gericht om ‘troost’ verhalenderwijs op tafel te brengen als onderwerp van gesprek. De verwachting is dat door het verzamelen van troostrijke verhalen, inzichtelijk wordt hoe belangrijk zorgverleners zijn als het gaat om het bieden van troost. En dat in een vakgebied waar het soms worstelen is met tijd en persoonlijke relaties. 

Troostwijs kan voor zorgverleners in opleiding een inspiratiebron zijn als het gaat om de vraag hoe troost een onderdeel kan zijn van het werk waar zij voor worden opgeleid. Alles in het onderzoek is erop gericht om studenten bewust te maken dat zij hun eigen troosttaal mogen leren spreken. 

Samenwerking

Troostwijs is een onderzoek dat wordt gedragen door een groep enthousiaste partners waar we trots op zijn: projectleider Peter Renden en Lieke Hollander van De Haagse Hogeschool, Annetje Bootsma-vd Wiel en haar mede-bestuursleden van de BAVO Stichting Heemstede, Stichting OMAZ van Fatoş Ipek-Demir, predikant Jannet Van Der Spek, Jeffrey de Vreede van ROC Mondriaan School voor Gezondheidszorg Den Haag. En vanuit de HagaAcademie van het HagaZiekenhuis Anouschka Rense, Heleen van Erp en Wendy Heemskerk, met de inspirerende stuwende kracht van onze adviseurs Els van Wijngaarden (Radboud UMC) en Dirk De Wachter (KU Leuven). En niet te vergeten gast-onderzoeker Imma Zandbergen die ongeveer een jaar geleden bij deze groep aanklopte met het idee voor Troostwijs.

Op de hoogte blijven van dit project? Bekijk de projectpagina van Troostwijs.