Versnelde actie in wonen en zorg
In dit project gaat een netwerk van changemakers aan de slag om samen verandering en versnelling te bewerkstelligen voor toekomstbestendige seniorenhuisvesting.
Centre of Expertise Governance of Urban Transitions
‘We willen hetzelfde, maar als puntje bij paaltje komt, lukt het toch vaak niet om het voor elkaar te krijgen’, verzucht een beleidsmedewerker van een zorgorganisatie. Net als andere professionals is ze het zat dat nieuwe initiatieven rond wonen en zorg voor senioren zo lastig – en vooral zo langzaam – te realiseren zijn. In dit project gaat een netwerk van changemakers aan de slag om samen verandering en versnelling te bewerkstelligen.
Andere taal
Op het snijvlak van wonen en zorg voor senioren vind je veel changemakers. Ze willen snelle actie om ervoor te zorgen dat woningen voor senioren voldoen aan wensen van privacy en gezamenlijkheid en woningen die mee kunnen veranderen indien nodig. Deze innovatie gaat echter langzamer dan gewenst. Woningcorporaties, zorgorganisaties, gemeenten en ouderenorganisaties spreken volgens de changemakers een andere taal, hebben een ander perspectief en hebben andere belangen. Dit maakt het lastig om te komen tot collectieve actie.
Praktijkgericht onderzoek
De changemakers willen hier verandering in brengen door samen op te trekken. Hun belangrijkste behoefte is versnellen en het teweegbrengen van betekenisvolle verandering. Door dit onderzoek zal het netwerk van de changemakers versterken en zal nieuw opgedane kennis sneller worden uitgewisseld, waardoor het direct kan worden toegepast. Op basis van een casestudy naar twee initiatieven en een Community of Practice wordt een Roadmap gemaakt die bijdraagt aan versnelde actie. Het project vormt de kiem voor verdere samenwerking in praktijkgericht (actie)onderzoek.
Vraagstelling
Middels praktijkgericht onderzoek zal dit project bijdragen aan de volgende vraagstelling:
Hoe kunnen we het netwerk van changemakers rondom wonen en zorg voor senioren versterken en de kennis en ervaring van senioren hierin optimaal benutten, met als doel bestaande initiatieven te versnellen en onderling leren te stimuleren?
Doel
In dit project gaat een netwerk van changemakers aan de slag om samen verandering en versnelling te bewerkstelligen voor toekomstbestendige seniorenhuisvesting.
Doelgroep
Woningcorporaties, zorgorganisaties, gemeenten en ouderenorganisaties die zich bezig houden met vraagstukken rond (het snijvlak van) wonen en zorg.
Methode
De methode van het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:
- Casestudy: Een casestudy naar twee initiatieven rond wonen en zorg voor senioren, op basis van interviews en documentstudie.
- Community of Practice: Bestaande uit vijf fysieke bijeenkomsten van het netwerk van changemakers, gericht op reflectie, experimenteren en onderling leren, hieruit volgt een Roadmap.
- Disseminatie: De verspreiding van de Roadmap binnen netwerken van betrokkenen. Een webinar georganiseerd door ZorgSaamWonen en een mini-documentaire gemaakt door studenten van minor Participatieve Gezondheidszorg aan De Haagse Hogeschool.
Duur
Het project duurt één jaar en loopt van januari 2025 tot en met december 2025.
Team
- Marianne van Bochove
- Bernell Herder
- Katja Rusinovic
Samenwerking
Voor dit project werkt De Haagse Hogeschool samen met verschillende consortiumpartners:
- Centrum Groepswonen
- Staedion
- Vidomes
- ZorgSaamWonen
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
- Erasmus School of Health Policy & Management
Daarnaast wordt met de volgende betrokken partijen samengewerkt:
Binnen De Haagse Hogeschool wordt het project uitgevoerd door het Centre of Expertise Governance of Urban Transitions. Vanuit drie van haar lectoraten wordt hiervoor samengewerkt, namelijk:
Financiering
Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Regieorgaan SIA, vanuit de KIEM-MV regeling.
Contact
Marianne van Bochove: [email protected]