Vier jaar lang zwemmen, studeren en slapen
Thomas Jansen (20) is vierdejaars student Bouwkunde aan De Haagse. Sinds kort woont hij tegenover het zwembad in Eindhoven. Wel zo praktisch, aangezien hij bij het Nederlandse zwemteam hoort en 27 uur per week traint. Thomas mikt op de Spelen van 2024 en doet er alles aan om zo snel mogelijk af te studeren. Dat betekent: iedere avond, ieder weekend en meestal ook in de vakantie bezig zijn met zijn studie. Corona was voor hem net iets minder vervelend dan voor veel andere studenten. Eindelijk kon hij alle lessen volgen en tentamens inhalen. Nu ligt hij helemaal op schema, op alle vlakken.
Gekozen voor snel studeren
Goed plannen, veel afstemmen met docenten en slb’er, en bereid zijn om offers te maken. Dat vraagt de combinatie topsport beoefenen en vlot door je studie gaan van je. Thomas: “Leuk is het zeker niet altijd, maar toch doe ik het. Om mij heen zie ik dat veel sporters worstelen met de combinatie sport en studie en het uiteindelijk niet volhouden. Ik wil mijn bachelor dus snel afronden. Gelukkig heb ik veel vrienden in het zwemteam. Tijdens de trainingen maak ik regelmatig tijd voor een lolletje en ik geniet van de tijd die ik bij wedstrijden heb. Je moet ook genieten van de dingen die je doet.”
Van zwemles naar topsport
Thomas is altijd een waterrat geweest. Hij haalde zijn C op zijn vijfde en begon als zesjarige met wedstrijdzwemmen. Op zijn vijftiende mocht hij gaan trainen bij het Nederlandse Jeugdteam in Den Haag. Vanaf dat moment was zwemmen al een stuk serieuzer voor hem. Als junioren- en jeugdzwemmer won hij maar liefst 71 nationale medailles en verbrak hij vier Nederlandse records. Nu hij bij Team NL traint is het echt topsport geworden. In juli 2021 zwom hij maar liefst vijf seconden van zijn persoonlijk record af op de 400 meter wisselslag, nu 4:12,43. Zo kwalificeerde hij zich ruim voor het komende EK korte baan in Rusland.
Passie voor gebouwen
Ook gebouwen hebben de belangstelling van Thomas al heel lang. “Als kind wilde ik al architect worden. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat je met je diploma Bouwkunde niet meteen architect bent, haha. Maar gebouwen vind ik nog steeds heel interessant en het is een brede studie.” Na zijn afstuderen wil hij zich eerst volledig op zijn zwemcarrière richten, in combinatie met parttime werk eventueel. En daarna ziet hij wel wat hij gaat doen. “Tiny houses ontwerpen misschien, of tekeningen maken in Revit. Dat deed ik tijdens mijn stage veel en dat vond ik heel leuk.”
400 meter wisselslag op EK
Maar eerst dus die zwemcarrière. De laatste jaren plaatste hij zich met de wisselslag voor de finale van het Europees Jeugdkampioenschap (EJK). Ook deed hij mee aan EJK’s Open Water Zwemmen, een andere passie van Thomas. Momenteel traint hij de longen uit zijn lijf om in november een goede tijd neer te zetten op het EK in Kazan, op diezelfde 400m wisselslag. En daarna richt hij zijn pijlen op de Olympische Spelen van 2024. Om daar te mogen starten moet hij nog wel een aantal grote stappen zetten, maar dat ligt zeker binnen de mogelijkheden.
Begrip van docenten is belangrijk
Een scheve balans tussen studie en sport is er soms de oorzaak van progressie bij topsporters uitblijft. Begrip van docenten is bijvoorbeeld heel belangrijk. Thomas: “Dat was er niet altijd en dat gaf stress, maar zo’n ervaring maakt mij ook weer sterker.” Hij is er best trots op dat het hem gelukt is om bij te blijven met zijn studie. “Ik heb veel colleges gemist en kon niet altijd bij geplande (her)tentamens zijn, of wist van tevoren dat ik er niet voor zou kunnen studeren. Door mijn topsportstatus mag ik tentamens gelukkig op een ander moment doen. Maar ik moest wel telkens in mijn planning kijken wanneer ik wél tijd voor zou hebben.”
Bijna klaar
“Het was steeds weer passen en meten”, gaat Thomas door. “Ieder kwartaal zat ik met mijn slb’er knelpunten te bespreken en oplossingen te bedenken. Gelukkig kon ik deadlines van opdrachten vaak aanpassen. Op het architectenbureau waar ik mijn stage deed, kon ik ook ’s avonds en in het weekend werken. Nu volg ik een minor Circulaire Economie bij Fontys. Daarna nog afstuderen. Ook dat zal pittig zijn, aangezien ik met Team NL overdag train. Maar…ik ben twintig en zit gewoon in mijn laatste jaar! Nog heel even volhouden.”
En zo is het maar net. You can do it, Thomas!
Meer lezen over de zwemcarrière van Thomas? Bekijk de website van zwemmer Thomas Jansen.
Meer lezen over de opleiding? Bekijk de webpagina van Bouwkunde van De Haagse Hogeschool.