Mexico, Brazilië, Tsjechië, Polen en Qatar. Derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde Matthew Immers reist de hele globe af met als einddoel Parijs. Direct onder de Eiffeltoren speelt hij daar zijn belangrijkste toernooi beachvolley van zijn leven: de Olympische Spelen. “We gaan het maximale eruit halen.” 

Volleyballen doet Matthew al sinds zijn 12e. Toen hij op zijn 16e jaar als tweede eindigde bij het Nederlands Kampioenschap Jeugd Volleybal werd hij gescout en traint sindsdien intern bij het bondsprogramma. “Ik begon voor de lol met beachvolleybal. Dat is nu een beetje uit de hand gelopen.” 

Beach Team Nederland 

In het Zuiderpark op de Sportcampus van De Haagse is Matthew vaste gast. Daar bereidt hij zich al jaren voor op topwedstrijden met de Olympische Spelen als kers op de taart. “Ik trainde in het programma van NOC NSF, het Beach Team Nederland. Tot 2 jaar terug had ik geen vaste partner en kon daarom niet meedoen aan internationale wedstrijden. Totdat de partner van Steven van de Velde uitviel en ik met hem een team kon vormen.” 

Gouden greep 

En dat team bleek een gouden greep. Samen met Steven reisde Matthew gedurende 2 jaar naar 20 kwalificatierondes verspreid over de hele wereld. “De top 18 van de wereld mag uitkomen in Parijs.” Uiteindelijk hebben 2 Nederlandse teams, waaronder die van Matthew en Steven, deze wereldtop bereikt. “5 juli hoorden we het grote nieuws. Dat was in Tsjechië, tijdens ons laatste toernooi.” 

Bijzonder moment 

Tot het allerlaatste moment wisten de spelers niet of ze naar de Olympische Spelen zouden gaan. We hadden best wat zenuwen van tevoren en hadden expres geen familie of vrienden meegenomen naar de laatste kwalificatieronde. 3 teams lagen heel dichtbij elkaar. Toen we het goede nieuws hoorden, hebben we elkaar omhelsd, geknuffeld en samen gehuild. Social media ontplofte en we werden platgebeld door iedereen die we kennen. Het was een heel bijzonder moment.” 

Medailles 

Na de ontlading van de kwalificatie ligt nu de weg open naar de Spelen. “We hebben 2 grote concurrenten: Noorwegen en Zweden. Noorwegen heeft een hele goede blokkeerder en Zweden een hele goede verdediger. Maar we hebben laten zien dat we medailles kunnen halen en we mikken minimaal op de kwartfinales.” 

Tijdelijk uitgeschreven 

Studeren is er voor Matthew nu even niet bij, want de voorbereiding heeft al zijn focus en aandacht. “Ik heb gelukkig in goed overleg met de studentendecaan een studieplan gemaakt. Ik ben nu even gestopt en heb mij tijdelijk uitgeschreven. Na de Spelen mag ik mij weer inschrijven en de vakken afronden die ik nu nog niet heb gedaan.” 

Eiffeltoren 

27 juli is de grote dag. Een week daarvoor reist Matthew al af naar Frankrijk. “Het is een droom en een grote eer om uit te komen voor Nederland. En – heel cool – we spelen direct naast de Eiffeltoren.” Matthew wil zo lang mogelijk blijven spelen en het liefst hierna nóg een keer de Olympische Spelen meemaken. “En tussendoor maak ik mijn studie af. Want ik droom tegelijkertijd van een mooie carrière als technisch bedrijfskundige.”