Zelfrijdende bussen en het noorderlicht
25 april 2022
Canada stond op 1, maar door corona zat een bestemming buiten Europa er vorig jaar niet in. Skiën leek haar ook leuk, en zo kwam het dat Chantal van Casteren (19) een half jaar naar Oslo ging. De derdejaars Civiele...
Canada stond op 1, maar door corona zat een bestemming buiten Europa er vorig jaar niet in. Skiën leek haar ook leuk, en zo kwam het dat Chantal van Casteren (19) een half jaar naar Oslo ging. De derdejaars Civiele Techniek deed er een minor aan de Oslomet University. Met een internationaal groepje techniekstudenten maakte ze een plan om het aantal auto’s in het centrum van Oslo terug te dringen. In de vrije uurtjes zocht Chantal de mooiste plekjes in heel Noorwegen op. Het noorderlicht zag ze maar liefst vier keer! Al met al was het een fantastische ervaring.
“Ik heb echt geen seconde spijt gehad van mijn besluit om naar Oslo te gaan”, vertelt Chantal. “Het is een superleuke en veilige stad met veel winkels en supermooie parken. Ik zou sowieso iedereen aanraden om een tijdje in het buitenland te studeren. Je moet er wel voor sparen en het is meer uitzoekwerk, maar het is zó leuk en 100 procent de moeite waard. Studeren in een andere omgeving, samenwerken met mensen overal vandaan, wonen in een ander land, standaard Engels spreken, een nieuwe taal leren ...”
Welk project van de drie?
Aan welk project Chantal in Oslo zou gaan werken, wist ze nog niet toen ze in augustus haar koffer inpakte. “Ik had er drie doorgegeven en zou ter plekke horen waar ik voor ingeloot was. Best vaag, maar ik wilde zo graag naar het buitenland dat ik dacht: het zal wel goedkomen.” En het kwam goed. Het project Smart Cities bleek heel breed te zijn, dus er was ruimte om als groep zelf de focus te bepalen. Chantal: “Dat was nog wel lastig, ook omdat we aan elkaar moesten wennen, maar er was een begeleider die ons hielp de onderzoeksvraag te formuleren.”
Doel: minder auto’s in de stad
Het projectgroepje van Chantal richtte zich op zelfrijdende voertuigen. Chantal: “Het openbaar vervoer is prima in Oslo, en toch rijden er veel auto’s in de stad. We hebben gekeken hoeveel procent van die auto’s we weg konden krijgen met een systeem van autonome bussen. Er bleken twee wijken in de stad te zijn waar geen ov-halte was in een straal van tien minuten lopen. In die wijken zouden onze zelfrijdende bussen klanten oppikken. Aangekomen in het centrum van Oslo zouden die gedropt worden op een centraal punt waar overstappen op andere vormen van openbaar vervoer mogelijk is.”
Autonome bus via een app
Het groepje had er een handige app bij ontwikkeld. Daar kon de klant zien waar het dichtstbijzijnde opstappunt was en meteen een reservering maken voor het tochtje naar het centrum. Chantal: ‘We hadden een simulatie gemaakt die liet zien hoe de verkeersdrukte op de straten in het centrum vermindert als mensen die busjes gaan gebruiken. Aan het einde hebben we ons plan gepresenteerd. Ik ben tevreden over het resultaat, en ik heb veel geleerd van hoe de anderen naar dingen keken.”
Weekend van drie dagen
Als je dan weg van huis bent, wil je natuurlijk ook iets van de omgeving zien. Daarom planden Chantal en haar vrienden het projectwerk zoveel mogelijk op de dagen dat ze ook les hadden. Zo bleef er een weekend van drie of soms vier dagen over. “Ik was nog nooit in Noorwegen geweest, maar heb nu heel wat plekken gezien in verschillende delen van het land. In een vakantieweek ben ik met anderen een week rond gaan rijden in het noorden. En in december ben ik nog met een groep naar Finland gegaan.”
Lapland en de Lofoten prachtig
Lapland was gaaf, maar ook de Lofoten, een eilandengroep links boven Noorwegen was een magische plek. Chantal: “Ik heb gewandeld en gehiket op verschillende eilanden en bergen. Heel mooi. Verder heb ik lekker veel rondgereden en het noorderlicht een paar keer gezien.” Je weet het vast: dat noorderlicht zie je niet zomaar. Het moet helder zijn, je moet op een donkere plek zijn, en soms is het er maar heel even. Wie het wil zien, moet daar dus wel een beetje moeite voor doen.
Noorderlicht gezien in Oslo
Chantal: “Het helpt dat er een app is die redelijk weergeeft waar het noorderlicht te zien is, maar die klopt niet altijd. Soms staat er dat het te zien is en dan is het – door de bewolking – niet te zien. Of er staat dat het niet te zien is en dan is het er opeens wel. Uiteindelijk heb ik het zelfs in Oslo gezien. Dat is bijzonder, want in het zuiden zie je het noorderlicht normaal niet. Nu was de activiteit extreem hoog.” Chantal hield er mooie plaatjes aan over, met haar camera gemaakt, want met een telefoon is het moeilijk vast te leggen.
Minor of buitenlandstage
Terug op De Haagse richt Chantal zich op de specialisatie waterbouw van haar opleiding. Wel dwalen haar gedachten soms alweer af naar blok 1 van volgend studiejaar. Misschien kan ze de minorruimte die ze dan in haar programma heeft wel opvullen met een stage in het buitenland. Het is maar tien weken en dat is voor bedrijven niet zo aantrekkelijk, maar ze gaat het in ieder geval proberen. En voor de zomer heeft ze vakantieadresjes in Italië en Spanje, overgehouden aan haar tijd in Oslo.
Meer weten over de opleiding? Bekijk de website van de opleiding Civiele Techniek op De Haagse Hogeschool