Samenwerken leer je niet alleen!

Jeugdigen en gezinnen ondersteunen bij het opgroeien en opvoeden: daar zetten wij ons als Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden al 6 jaar vol enthousiasme voor in! We nodigen je uit om op 10 oktober dit samen met ons te vieren binnen het thema samenwerken.

Dit is hét moment om samen terug te blikken en vooruit te kijken naar de toekomst van opvoeden en opgroeien in Haaglanden en hoe wij als kennisnetwerk onze samenwerking kunnen versterken. We doen dit met onze partners, waaronder De Haagse Hogeschool, jeugdhulpaanbieders en gemeenten in de regio Haaglanden. Zo komen wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis samen, met als doel de jeugdsector te helpen veranderen en verbeteren. 

We zien je graag op 10 oktober! Meld je je aan?

Meld je hier aan

Programma

12:00 Ontvangst en lunch
Atrium, De Haagse Hogeschool
 
13:00Opening: 6 jaar samenwerking als Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden Arend Hardorff, lid van het College van bestuur, De Haagse Hogeschool
13:30Ervaringsverhalen
De toegevoegde waarde van samenwerken

Sandra Schenk en Gunou Mahmoud
Vanuit hun eigen ervaringen vertellen Sandra en Gunou over het belang van samenwerken.

Wat zijn momenten waarop ze zich echt gehoord en betrokken voelde bij de hulp die zij kregen? Waarom was het voor hen zo belangrijk dat professionals ook onderling goed samenwerkte? Wat vraagt het van professionals om dit goed te doen? 

13:45Keynote
Interprofessionele samenwerking: lessen uit zes jaar onderzoek
Cora Bartelink
Onderzoeker Cora Bartelink neemt de aanwezigen mee in de lessen die het lectoraat heeft geleerd over zes jaar onderzoek naar interprofessionele samenwerking.

Of er nu een eenvoudige opvoedingsvraag ligt of complexe problemen op meerdere levensgebieden spelen, vrijwel altijd krijgen professionals met verschillende expertises met elkaar te maken en hebben zij elkaar nodig om een kind, ouder of gezin goed te helpen.
 
Wat hebben professionals in de samenwerking nodig om die goede hulp te regelen? Daar gaat Cora in haar presentatie op in. Ook kijkt zij vooruit hoe praktijk, beleid en onderzoek de interprofessionele samenwerking in de toekomst verder kunnen ontwikkelen.
14:20WORKSHOPS
Normaliseren, een gezamenlijke opgave
In gesprek over het belang van een gezamenlijk pedagogisch antwoord van onderwijs en jeugdhulp op onzekerheden en kwetsbaarheden bij opgroeien en opvoeden. 

DOOR ONDERZOEKERS
 
Tamara Bos en Barbera Voskuil 

 

 

 

 Wat beweegt jou?...
Maak kennis met de drijfveren en idealen van startend en ervaren professionals in de jeugdhulp.

Wouter Reith en Suzanne Rutz

 

 Samenwerking tussen ouders, onderwijs en jeugdhulp
Ga aan de slag met een casus en praktische tools en ontdek wat werkt in de samenwerking tussen ouders, onderwijs en jeugdhulp.
Anne Steenbakkers en Mirjam Heemskerk - van der Sprong 
 Samen delen, samen spelen rondom jonge kinderen
Spelenderwijs ontdek je wat succesfactoren en uitdagingen zijn in de samenwerking rondom het jonge kind. 
Marije van der Hulst en Marion van de Sande 
 Samenwerken rondom veiligheid
Denk mee over hoe je samen met professionals uit verschillende organisaties goede hulp biedt aan gezinnen met een onveilige thuissituatie.

Cora Bartelink en Erica Joosse

 

 

Diversiteitsensitief samenwerken met gezinnen
Maak kennis met de toolkit ‘Diversiteitsensitieve Jeugdhulp’ en denk mee over hoe je gezinnen met een niet-westerse migratieachtergrond bereikt en passende hulp biedt.

 

Mustafa Talib en Zeliha Erdal
15:30Pauze 
16:00

Keynote: 

De wonderwoorden van de transformatie revisited: het belang van een gedeeld perspectief op opvoeden en opgroeien

 

Rob Gilsing
In 2019 hield lector Jeugdhulp in Transformatie Rob Gilsing zijn intreerede over de wonderwoorden van de transformatie: de transformatiedoelen die door het publieke debat zweven, maar door de verschillende perspectieven van vele actoren ongrijpbaar blijven. 

Bijna zes jaar later gaat Rob in op de vraag welke stappen we hebben gezet in het ontwikkelen van een gedeeld perspectief op opvoeden en opgroeien. Daarbij baseert hij zich met name op de inzichten die zijn ontwikkeld rond de concepten ‘normaliseren’ en ‘versterken van het gewone leven’. 

Ook gaat hij in op de vraag wat we de komende jaren nog te doen hebben om te komen tot een gedeeld perspectief.

16:30Verrassend samenwerken en leren 
17:00Netwerkborrel
Atrium, De Haagse Hogeschool
 

 

Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via kjh@hhs.nl