Wellbeing Week wil met divers programma studentenwelzijn vergroten
Van maandag 22 tot en met zaterdag 27 maart organiseert De Haagse Hogeschool voor alle studenten de Wellbeing Week. Op het programma veel activiteiten, zowel digitaal als fysiek (buiten in tweetallen). Coördinator Fee Romein richt zich in haar werk graag direct tot de doelgroep: “We willen jou in deze week laten zien dat je ertoe doet. Dat wij weten waarmee je worstelt. En we hopen dat je ná deze week mede vorm wilt geven aan een beweging, waarin jij en zoveel mogelijk andere studenten aangeven wat jullie nodig hebben.
De Haagse Hogeschool gebruikt de centrale studievoorschotmiddelen om het onderwijs aan jou te verbeteren. Hoe we dat willen doen, staat in De Haagse Kwaliteitsafspraken. Een deel van die zak met geld wordt gebruikt om de begeleiding en het welzijn van de studenten in deze lastige tijd te verbeteren. De Wellbeing Week is daarvan een mooi voorbeeld. Zo’n week is ook hard nodig, vindt Fee Romein. “Studenten hadden het vóór corona al lastig door de prestatiedruk. Hun situatie is het afgelopen jaar alleen maar lastiger geworden. In de komende Wellbeing Week willen we ze een hart onder de riem steken. We hopen dat zo veel mogelijk studenten meedoen. Hun input en reviews willen we graag gebruiken voor de volgende Wellbeing Week in november.”
Studenten minder in beeld
Het baart haar en veel andere collega’s binnen de hogeschool zorgen dat studenten zowel letterlijk als figuurlijk minder in beeld zijn. Fee: “Als student heb je nog niet zo’n groot netwerk op kunnen bouwen. En als je dat al hebt, is dit door de beperkingen moeilijker aan te spreken. Natuurlijk zijn we er als hogeschool om les te geven. Maar we hebben als onderwijs óók een zorgplicht. Die zou wat mij betreft nu meer voorop moeten staan.”
We hebben als onderwijs óók een zorgplicht. Die zou wat mij betreft nu meer voorop moeten staan.
Die zorgplicht kan op verschillende manieren worden ingevuld. “Ik zou als beleidsmedewerker één dagdeel per week de tijd kunnen krijgen om studenten te bellen. Studenten met wie het niet zo goed gaat, ervaren een hoge drempel om aandacht voor hun situatie te vragen. Tegelijkertijd waarderen zij pro-activiteit van de hogeschool. Even een telefoontje: hoe gaat het met je, red je het een beetje?”
Divers programma
Voor de Wellbeing Week hebben Fee en haar team samen met studenten een divers programma samengesteld. “Als student kun je in workshops je vaardigheden vergroten. Of meedoen aan (fysieke) sportactiviteiten. Er zijn momenten van ontspanning, met bijvoorbeeld yoga en/of gezellig koken en eten met medestudenten. Maar in het programma zitten ook workshops die gericht zijn op de minder leuke kanten van deze tijd. Hoe ga je om met stress en spanning thuis? Met verlies en verdriet? Je kunt je opgeven voor een mindfulnesstraining of een workshop studiegeluk. Of je gaat met een koptelefoon op naar buiten voor een zogenoemde ‘walktalking’. Een hartstikke leuk initiatief is ook ‘fast friends’, waarbij je mensen kunt ontmoeten en samen – in tweetallen – naar buiten kunt gaan om elkaar tijdens een wandeling of fietstocht beter te leren kennen.”
Begin van een beweging
Na de Wellbeing Week is studentenwelzijn nog steeds een punt dat volop aandacht verdient. Daarom vertelt Fee hoe de hogeschool kwalitatief onderzoek laat doen naar persoonlijke en didactische studentbegeleiding. “Op basis van de uitkomsten daarvan zullen we het aanbod waar nodig aanpassen en verbeteren. We gaan ook aan de slag met de uitkomsten van de NSE op het punt van studentenwelzijn. Kortom, we willen er alles aan doen om een beter inzicht te krijgen in hoe we het studentenwelzijn kunnen verbeteren. Het organiseren van de Wellbeing Week is maar één facet daarvan. Ik wil daarom graag een oproep aan studenten doen: doe mee met deze week en ná de week met een beweging waarin jij als student samen met heel veel anderen aangeeft wat jullie nodig hebben om lekker in je vel te kunnen studeren.”