Eind 2024 vertrok een afvaardiging van De Haagse naar een van onze kerngebieden voor het verdiepen van onze partnerschappen op de wereld: Zuid-Afrika. Na eerdere oriënterende en voorbereidende bezoeken aan partneruniversiteiten, was het dit keer tijd voor spijkers met koppen. CvB-lid Arend Hardorff kijkt tevreden terug: “Enthousiasme en goede ideeën waren er al, nu is er ook commitment.” 

Een belangrijk onderdeel van het vernieuwde internationaliseringsbeleid van De Haagse, is de samenwerkingen verdiepen in bepaalde delen van de wereld. Arend legt uit: “De kracht van De Haagse is dat wij ons internationaliseringsbeleid koppelen aan wat er lokaal gebeurt. Uitdagingen waar wij in onze eigen regio voor staan, spelen aan de andere kant van de wereld immers ook. Zuid-Afrika is qua geografie en cultuur een heel ander land dan Nederland, maar wat we nodig hebben op het gebied van de energietransitie is verrassend vergelijkbaar. Daarom kiezen we er bewust voor meer te investeren in partnerschappen met Zuid-Afrikaanse kennisinstellingen en bedrijven. Zowel op het gebied van samen onderzoek doen als samen onderwijs ontwikkelen.’

Zowel in Den Haag als in de townships van onder andere George bieden microgrids een veelbelovende oplossing voor het (her)distribueren van energie.


Lees hier het interview met Leading Lector Sander Mertens over onze Zuid-Afrika-projecten en bekijk de video. 

Vliegwiel voor nóg meer samenwerking 

Tijdens het werkbezoek kreeg de delegatie inzicht in diverse technologische oplossingen waaraan de Zuid-Afrikaanse partners werken. Arend: “Daar zit natuurlijk een technische component aan, maar tegelijkertijd raakt dat ook aan allerlei andere vraagstukken als: wat is het businessmodel erachter? Welke juridische vraagstukken roept dit op? Welke ruimtelijke en planologische factoren spelen er? En welke sociale effecten kun je verwachten? Allemaal zaken die in Nederland ook spelen, waar we allemaal mee aan de slag moeten. We richten ons nu in eerste instantie op de technische aspecten, maar dit breidt zich vanzelf uit naar andere domeinen waarin wij als HHs onderwijs geven en onderzoek doen. Zo werkt de energietransitie als vliegwiel voor samenwerking in onderwijs en onderzoek op meerdere vakgebieden.” 

Steun van het hoogste niveau

“Om zo’n grootschalige krachtenbundeling mogelijk te maken, heb je in elk geval steun op het hoogste niveau nodig,” gaat Arend verder. “Dat was voor mij de belangrijkste focus van dit werkbezoek. Met de verschillende universiteiten hebben we op CvB-niveau commitment naar elkaar uitgesproken, en dat ook vastgelegd in getekende contracten. Dat maakt dat er aandacht en steun is van het hoogste niveau, en geeft een signaal af aan faculteiten en lectoren. Namelijk: wij vinden de samenwerking met De Haagse belangrijk en jullie hebben daar onze steun voor. En ter plekke zijn we dat meteen al beginnen te vertalen naar concrete volgende stappen. Welke projecten formuleren we? Voor welke subsidiekanalen gaan we concreet voorstellen maken? Dus ja, we kunnen echt spreken van een vruchtbaar werkbezoek!”

Meer lezen over het vernieuwde internationaliseringsbeleid? In een eerder interview vertelt Arend meer over hoe we dit vormgeven.