Hoe overtuig je je werkgever?
Stel, je hebt een leuke baan en een druk privéleven. Je wil doorgroeien naar een hogere functie en overweegt een deeltijdstudie te volgen. Studeren kost tijd en geld. Gelukkig zijn er diverse financieringsvormen of wellicht heb je geld apart gezet. Praten met je werkgever over opleidingsmogelijkheden is de eerste stap.
Bezoek onze voorlichtingsavond
1. Maak je opleidingswensen kenbaar
Opleidingswensen zijn altijd bespreekbaar. Een goed moment is bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek of gesprek over je persoonlijke ontwikkelingsplan. Je praat dan samen met je leidinggevende over je functioneren, kijkt waar je wilt staan over een paar jaar en maakt afspraken voor de toekomst. Het volgen van een opleiding is daarin een logische stap.
2. Studeren is winst voor jezelf en je werkgever
Gebruik tijdens het gesprek goede argumenten. Vertel bijvoorbeeld wat een opleiding aan toegevoegde waarde biedt voor de organisatie. Je kunt de kennis en ervaring die je opdoet tijdens je studie bijvoorbeeld toepassen in je baan. Bovendien zorgt meer vakkennis voor een hogere productiviteit en nieuwe inzichten. De hele organisatie heeft daar baat bij. Een ander voordeel is dat het volgen van een opleiding je weerbaarder maakt. Binnen het bedrijf ben je daardoor flexibeler en beter inzetbaar. Verder is leren leuk en uitdagend en zorgt het voor meer werkplezier. Je haalt het maximale uit jezelf en krijgt meer inspiratie en energie. Je werkgever ziet dat terug aan je inzet en werkhouding.
3. De opgedane kennis pas je direct toe in de praktijk
Je werkgever kan als bezwaar hebben dat het volgen van een studie veel tijd kost. Bij een deeltijdstudie werk je juist aan concrete projecten die je vaak in je werk kan oppakken. Ook kun je de kennis die je opdoet direct toepassen in de praktijk. Wat heel motiverend werkt. Zo ontstaat er een win-winsituatie.
4. Leg alle afspraken vast in een studiekostenovereenkomst
Een ander argument is dat je werkgever denkt dat je weggaat, zodra je je deeltijdstudie succesvol hebt afgerond. Je kunt daarover met elkaar afspraken maken en deze vastleggen in een studiekostenovereenkomst. In zo’n overeenkomst staat bijvoorbeeld dat je een deel van de kosten terugbetaalt mocht je binnen een afgesproken tijd overstappen naar een andere werkgever. Maak je de opleiding niet af? Dan kan je werkgever bijvoorbeeld een deel van zijn bijdrage terugkrijgen.
5. Jouw studie geeft je werkgever fiscale voordelen
Ondernemers reserveren vaak een bepaald bedrag voor opleidingen. Vraag daar gerust naar. Bovendien heeft het opleiden van werknemers fiscale voordelen voor ondernemers. Studiekosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting. Soms zijn er ook subsidiemogelijkheden uit fondsen. Blijven de kosten toch een heikel punt, dan kun je aanbieden mee te betalen, genoegen nemen met een lagere loonsverhoging of je opleiding in modules volgen. Je werkgever kan deze proactieve houding alleen maar waarderen. Het volgen van een studie is zowel persoonlijk als zakelijk een verrijking.
Tip: Verklein het bedrag naar een maandbedrag en bereken vooraf wat je zelf eventueel kunt bijleggen. Dan heb je nog altijd een onderhandelingspositie.
Meer informatie over deeltijd studeren
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Lees ook: