Onderwijskosten

De kosten die je moet betalen voor het volgen van het onbekostigd onderwijs vind je op de specifieke pagina van het onderwijs van je keuze onder het kopje "Kosten en startdata".

Fiscaal

  • Ons onderwijs is vrijgesteld van btw.
  • Jouw organisatie kan je studie-investering integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Financiering van je onderwijskosten

Ben jij je aan het oriënteren op het volgen van onbekostigd onderwijse naast je werk? Dan kunnen de kosten een drempel zijn. Gelukkig zijn er allerlei financieringsmogelijkheden om je op weg te helpen.

Studiefinanciering

Volg je onbekostigd onderwijs naast je werk, dan kom je niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering 2000. Je bouwt dus ook geen studieschulden op.

Vergoeding van je werkgever

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen. Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding  volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je gemeente of de instantie van wie jij je uitkering betaald krijgt.

Regeling Levenlanglerenkrediet

Voor wettelijk erkende hbo-opleidingen, kun je als professional onder voorwaarden geld lenen bij de overheid. Met de regeling Levenlanglerenkrediet van DUO leen je les-, examen- en inschrijfgeld. Let op: je bouwt hiermee een studieschuld op die je met rente moet afbetalen. De rente is wel gunstiger dan bij de meeste particuliere geldverstrekkers.

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op het Levenlanglerenkrediet.

Gebruik de voorwaardenhulp van DUO om te zien of je in aanmerking komt.

SLIM-subsidie MKB

Werk je bij een mkb-ondernemer? Dan kan je werkgever een SLIM-subsidie aanvragen. Deze subsidie moet het opleiden en verder ontwikkelen van werknemers stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van scholings- en opleidingsbehoeften, het oprichten van een bedrijfsschool of het aanbieden van een praktijkleerplaats. Als werknemer kun je een loopbaanadviseur toegewezen krijgen. Deze adviseur helpt je bij het kiezen van de juiste (bij)scholing.    

Lees meer over de SLIM-subsidie.

Tegemoetkoming leraren

Wil je je laten omscholen tot leraar? In sommige situaties kun je bij DUO een tegemoetkoming leraren aanvragen. De hoogte van je inkomen (en eventueel dat van je partner) speelt een belangrijke rol in de toekenning. Deze tegemoetkoming is een gift voor maximaal 24 maanden en dien je binnen 48 maanden te besteden. 

Lees meer over de tegemoetkoming leraren.