Regreenhouse: Student onderzoekt duurzame keuzes
13 november 2024
Bij De Haagse Hogeschool stimuleren we samenwerking tussen studenten en docenten voor betekenisvol onderzoek. Marianne Blomers onderzocht onder begeleiding van Pauline de Jong duurzaamheidsbeslissingen binnen het...
Bij De Haagse Hogeschool stimuleren we samenwerking tussen studenten en docenten voor betekenisvol onderzoek. Marianne Blomers onderzocht onder begeleiding van Pauline de Jong duurzaamheidsbeslissingen binnen het Regreenhouse project.
Het Onderzoek van Marianne
Pauline legt uit dat wanneer studenten afstuderen binnen het lectoraat Energie in Transitie, ze vaak deel worden van grotere projecten. Dit biedt hen de kans om hun scriptie binnen een breder kader in te passen en zich tegelijkertijd op hun persoonlijke interessegebied te richten. Voor Marianne betekende dit een focus op het Regreenhouse-project, waarin zij onderzoek deed naar het optimaliseren van de besluitvorming rond emissiereductie in verwarmingssystemen voor kassen.
In haar onderzoek toonde ze aan dat Multi-Criteria Decision Analysis (MCDA), en in het bijzonder het Analytic Hierarchy Process (AHP), effectief is voor het analyseren van verschillende duurzaamheidsstrategieën. Door zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens te integreren, leverde Marianne een gedetailleerde en gebalanceerde analyse die bijdraagt aan duurzamere en verantwoorde praktijkvoering in de glastuinbouw.
Samenwerking als sleutel tot succes
Tijdens haar onderzoek kreeg Marianne steun en begeleiding van haar begeleider Pauline, die als onderzoeker bij het lectoraat Energie in Transitie werkt, Pauline bood niet alleen waardevolle feedback, maar hielp Marianne ook bij het leggen van contacten met bedrijven en het omgaan met onverwachte persoonlijke uitdagingen. Deze samenwerking heeft een cruciale rol gespeeld in de brug tussen academisch onderzoek en praktische toepassingen.
Vaardigheden voor de toekomst
Dit project heeft Marianne een scala aan vaardigheden bijgebracht die haar ongetwijfeld in de toekomst van pas zullen komen. Een van de belangrijkste lessen die ze heeft geleerd, is hoe ze effectief kan communiceren met bedrijven. "Ik heb geleerd om constructief om feedback te vragen en in gesprek te gaan," zei ze. Daarnaast kreeg ze ervaring in het beheren van gevoelige data en het uitvoeren van grondig onderzoek op basis. Ook ontwikkelde ze haar wetenschappelijke schrijfvaardigheden, wat haar zal helpen bij toekomstige onderzoeksprojecten.
Reflectie op de samenwerking
De samenwerking tussen Marianne en Pauline toont niet alleen het belang van duurzaamheidsonderzoek, maar ook de ondersteunende relaties die bijdragen aan het succes van onze studenten. Het werk van Marianne binnen het Regreenhouse-project is een prachtig voorbeeld van hoe studenten aan De Haagse Hogeschool bijdragen aan actuele maatschappelijke uitdagingen, terwijl ze vaardigheden voor hun toekomstige loopbaan ontwikkelen.