Ik wil iets met
Mijn profiel Cultuur & Maatschappij (C&M)
Heb jij gekozen voor Cultuur & Maatschappij? Dan ben je vast een echte alfa. Iemand die houdt van talen en geïnteresseerd is in mensen en de wereld om zich heen. Het liefst maak je met jouw creativiteit de wereld een stukje mooier.
Bij De Haagse Hogeschool hebben we geen talenstudies, maar wel opleidingen die daar veel mee doen. Denk aan European Studies en Communicatie. En wist je dat HBO-Rechten ook een heel talige opleiding is?
Of ligt jouw hart meer bij maatschappelijke opleidingen zoals Social Work of de PABO? Ook dan zit je bij ons goed.
Mijn profiel Economie & Maatschappij (E&M)
Heb jij gekozen voor Economie & Maatschappij? Je bent een praktisch ingesteld type. Ondernemend. Wil wellicht iets met economie, maar ook graag je opties voor de toekomst openhouden. En gelijk heb je.
Bij De Haagse Hogeschool hebben we diverse brede opleidingen. Denk aan Bedrijfskunde, waar je leert over zowel management, economie als rechten. Ook binnen opleidingen als Commerciële Economie en HBO-ICT kan je nog alle kanten op. Of wat dacht je van de brede bachelor Management & Organisatie die maar liefst 5 opleidingen combineert?
Ben je geïnteresseerd in financiën, kijk dan eens bij Accountancy, International Financial Management of Finance & Control.
Mijn profiel Natuur & Gezondheid (N&G)
Heb jij gekozen voor Natuur & Gezondheid? Met jouw profielkeuze combineerde je je talent voor exacte vakken met de menselijke kant. Iemand beter maken, de wereld beter maken, daar wil je graag je kennis voor inzetten.
Bij De Haagse Hogeschool hebben we diverse opleidingen die draaien om de gezondheid van mensen. Denk aan HBO-V (verpleegkunde), Huidtherapie en Voeding & Diëtetiek. Bij Bewegingstechnologie, Ruimtelijke Ontwikkeling en Process & Food Technology komt er een dosis techniek bij kijken, iets waar je met jouw profiel je hand niet voor omdraait.
Wil je je vooral richten op sport? Neem dan eens een kijkje op onze Sportcampus Zuiderpark. Daar vind je vast een studie die jouw sportieve hart sneller laat kloppen.
Mijn profiel Natuur & Techniek (N&T)
Heb jij gekozen voor Natuur & Techniek? Dan wilde jij vast altijd al weten hoe iets in elkaar zit. Hoe iets werkt. Jij bent een echte bèta. Heb je ook nog de gave om innovatieve toepassingen te bedenken, dan staan bedrijven voor je in de rij.
Bij De Haagse Hogeschool bevinden zich veel techniekopleidingen op onze vestiging in Delft. Denk aan Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Toegepaste Wiskunde, HBO-ICT, Mechatronica en Techische Natuur- of Bedrijfskunde. Allemaal opleidingen die mooi aansluiten bij jouw profiel.
Ben jij naast techniek geïnteresseerd in ontwerpen en/of bouw en infra? Dan zijn de opleidingen Bouwkunde, Civiele Techniek of Industrieel Product Ontwerpen op onze hoofdvestiging wellicht iets voor jou.
Ik wil niets met mijn profiel
Dat kan natuurlijk ook, dat je iets wil dat helemaal niet bij jouw profiel past. Of dat je net nog wat extra vakken nodig hebt. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Kijk bij de opleiding van jouw voorkeur onder toelatingseisen bij instroomadvies en/of het hoofdstuk "niet rechtstreeks toelaatbaar?". Vaak staan hier opties vermeld die het soms toch mogelijk maken om de opleiding van jouw voorkeur te volgen.
Ook hebben we een algemene pagina over toelatingseisen waar je meer informatie vindt over de mogelijkheden om aan de opleidingseisen te voldoen.
Past het hbo bij jou?
Kom je van de havo en twijfel je nog tussen een mbo- of een hbo-opleiding? Of kom je van het vwo en twijfel je tussen hbo en universiteit? Hieronder beschrijven we wat de algemene kenmerken zijn van een hbo-opleiding en zie je in het filmpje welke hbo-skills je nodig hebt. Kijk of jij je in deze omschrijvingen herkent en kies vervolgens het onderwijstype waar jij je goed bij voelt.
Het hbo past bij jou als jij:
- Graag werkt aan opdrachten met een directe link naar de beroepspraktijk
- Het leuk vindt om samen te werken met andere studenten
- Liever niet hoofdzakelijk met je neus in de boeken zit
- Het fijn vindt om zowel uren op school door te brengen als ook thuis te studeren
- Het prettig vindt om een beetje begeleid te worden, al kan je ook zelf aan de bel trekken als je extra hulp nodig hebt
- Jouw vakgebied alvast wil ervaren tijdens stages
- Mee wil denken over (onderzoek naar) oplossingen voor maatschappelijke problemen
- Vaardigheden wil aanleren waarmee je direct na je opleiding verschillende beroepen kunt uitoefenen
- Overweegt om praktijk en wetenschap te combineren door na je hbo-opleiding nog een wo-master (met schakeljaar) te doen
Wat is er anders op het hbo na de middelbare school?
Van de middelbare school naar het hbo. Dat is een overstap die tal van vragen oproept. Over hoe het zit met colleges, pauzes en boeken kaften. Die vragen moeten natuurlijk beantwoord worden. Doen we voor je.
Hoe ziet mijn lesrooster eruit?
Je lesrooster verschilt per blok. Elk collegejaar heeft 4 blokken. In dat jaar zitten ook vakantieweken en (her)examenweken. Je ontvangt (het eerste deel van) je lesrooster van je opleiding voor je in september start.
Blijf ik heel mijn studie met dezelfde klasgenoten?
Je zit meestal niet heel je studietijd met dezelfde mensen in de klas. Afhankelijk van je opleiding ga je in latere jaren op stage of een minor volgen en kies je een richting waardoor je klasgenoten wisselen.
Gaat er een schoolbel?
De schoolbel is verleden tijd. Op tijd komen is je eigen verantwoordelijkheid.
Krijg ik ook college of doen ze dat alleen op de universiteit?
Afhankelijk van je opleiding heb je verschillende vormen van onderwijs. Dat kunnen hoorcolleges zijn, net als op de universiteit, maar vaak werk je ook samen in (project)groepen. Je wordt dan gezamenlijk beoordeeld voor een opdracht.
Hoe zit het met pauzes?
Ook op het hbo wordt er in je lesrooster rekening gehouden met pauzes. In ieder geval tussen de middag. Daarnaast is het afhankelijk van je rooster.
Moet ik mijn boterhammen smeren?
In onze kantines kan je je van huis meegebrachte lunch opeten. Heb je geen zin of tijd om je boterhammen te smeren, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden in en om De Haagse om eten of drinken te kopen. Zoals in onze kantines, restaurant West75 of winkels in de buurt. Met name rond de hoofdvestiging zijn er veel opties.
Bij wie kan ik terecht voor hulp tijdens mijn studie?
Een decaan heeft op het hbo een iets andere functie dan wat je op de middelbare school gewend was. Daar heeft je decaan je wellicht geholpen met je studiekeuze. Een decaan bij De Haagse is er vooral om je een steuntje in je rug te geven als je dat nodig hebt. Bijvoorbeeld als je studeren wilt combineren met ouderschap of topsport, of als je een functiebeperking hebt. Daarnaast krijg je via jouw opleiding een studieloopbaanbegeleider (slb'er) aangewezen. Dat is je eerste aanspreekpersoon.
Moet ik mijn boeken kaften?
Of je je boeken kaft, mag je zelf weten. De boeken zijn jouw eigendom. Wil je ze nog voor een goed prijs doorverkopen, dan doe je er goed aan een rol kaftpapier te kopen. Mocht je daar geen zin in hebben, dan is dat ook helemaal prima.
Wanneer mag ik over naar het volgende jaar?
Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met studiepunten (ECTS). In het eerste jaar kan je er 60 behalen. Bij een onvoldoende krijg je de studiepunten voor dat vak (nog) niet toegewezen. Binnen het jaar krijg je een herkansing. Behaal je onvoldoende studiepunten aan het einde van het jaar, dan krijg je een Negatief Bindend Studie Advies (NBSA) en kan je je opleiding niet voortzetten.