De arbeidsmarkt is krap en bedrijven staan te popelen om stagiares. Toch lukt het niet alle studenten om meteen een stageplek te vinden. Studenten van De Haagse kunnen terecht bij het Stagepunt. Daar krijgen ze van andere studenten tips en advies voor het vinden van een stageplek. Studenten leren van studenten over het schrijven van een goede motivatiebrief, het aanboren van het eigen netwerk of de presentatie bij het sollicitatiegesprek.

“Voor en door studenten. Dat is de kern van het Stagepunt. Onze HRM-studenten leren sollicitatievaardigheden die ze goed kunnen overbrengen aan hun medestudenten”, vertelt Caroline Draper, adviseur OKC en oprichter van het Stagepunt. Ozge Levent is docent Communicatie en ondersteunt de studenten. “Dit concept kun je zien als een win-winsituatie. Studenten krijgen advies van andere studenten, terwijl de HRM-student het beste uit zichzelf haalt en nieuwe dingen leert.”

Een breed netwerk opbouwen 

Studenten kunnen voor een inloopspreekuur terecht in West 75. Daar staat een pool van 8 tweede- en derdejaars HRM-studenten tijdens inloopuren klaar om advies en tips te geven. Zoals je eigen netwerk benaderen. “Studenten hebben soms het idee dat ze geen netwerk hebben opgebouwd”, vertelt Ozge. ‘’Maar die hebben ze wel degelijk: vrienden van de middelbare school of de buurvrouw. Onze boodschap: Deel met zoveel mogelijk mensen dat je een stageplek zoekt. Je weet nooit van welke kant de gouden tip komt. Het is belangrijk om jouw verhaal te laten zien aan de buitenwereld.” Stagepunt biedt ook workshops aan die je daarbij helpen, bijvoorbeeld de workshop ‘Netwerken en LinkedIn’, waar studenten onder meer leren zichzelf te presenteren in een elevator pitch.

Het sollicitatiegesprek 

Natuurlijk moeten studenten zich goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Ook hiervoor kunnen ze voor tips en advies terecht bij het Stagepunt. “Bereid je goed voor door grondig te achterhalen waar de organisatie precies naar op zoek is”, vervolgt Ozge. “Lees hun website secuur door, bekijk hun laatste activiteiten, hoe ze in het nieuws zijn gekomen en ook wat de langetermijndoelen zijn. Stel jezelf vervolgens de vraag: ‘Hoe kan ik daaraan bijdragen?’.” Na de voorbereiding komt het gesprek. Stagepunt geeft hierover de workshop Sollicitatievaardigheden. Daarin leert de student een gestructureerd en effectief gesprek te voeren en een goede presentatie van zichzelf te geven. Zenuwen of faalangst komen natuurlijk ook voor, maar daarvoor verwijst Stagepunt naar Studentenwelzijn. Caroline: “Dat gaat verder dan alleen het vinden van een stageplek. Gelukkig heeft De Haagse voor deze studenten tal van mogelijkheden, zoals onze studentenpsychologen.” 

Stagediscriminatie 

Helaas komt stagediscriminatie voor. De Haagse heeft de aanpak van stagediscriminatie hoog op de agenda staan. Caroline: “We zitten er bovenop. Alle meldingen nemen we serieus.” Een probleem hierbij is dat veel studenten stagediscriminatie wel ervaren, maar dit niet melden. “Helaas is de meldingsbereidheid onder studenten laag. Sommigen denken dat het erbij hoort of dat ze bij een melding studievertraging kunnen oplopen.” De Haagse zet zich in om de drempel te verlagen om stagediscriminatie te melden bij de stagecoördinator. Caroline: “Natuurlijk staat de wil van onze studenten voorop. Maar we willen wel actief uitdragen dat discriminatie nooit aan de student ligt. Het hoort er niet bij en iedereen kan zijn of haar verhaal bij ons kwijt. De essentie van het Stagepunt is kansengelijkheid en daar hoort de aanpak van stagediscriminatie bij.” 

Mooie start carrière 

Caroline en Ozge zien in het succes dat Stagepunt op De Haagse heeft als belangrijkste verklaring dat het Stagepunt gerund wordt door medestudenten. Dat concept dragen ze graag uit aan andere kennisinstituten die hun studenten ook willen ondersteunen bij het vinden van een stageplek. Ozge: “Studenten kunnen meer dan we soms denken. Geef ze verantwoordelijkheid en ze blinken uit in hun eigen vaardigheden en kunnen. Geef ze verantwoordelijkheid en vertrouwen.” Caroline sluit zich daarbij aan: “We zien onze studenten als collega’s en nemen hun feedback mee en geven ze ruimte om hun eigen creativiteit in te zetten. Vanaf de oprichting tot aan de uitvoering hebben onze studenten een hoofdrol gespeeld. Bij een nieuwe shift studenten is er actieve kennisoverdracht waarbij evaluatie en verbetering centraal staan. Zo leren onze studenten van elkaar en kunnen ze steeds beter hun medestudenten op weg helpen naar een mooie start van hun carrière. Daar zijn we erg blij mee!” 

Kom langs! 

Studenten van De Haagse kunnen langskomen bij het Stagepunt als ze meerdere malen hebben gesolliciteerd zonder succes. Waar dat aan ligt zoeken jullie samen uit en een afspraak maken is niet nodig. Daarnaast organiseert Stagepunt workshops in de klas en is aanwezig bij evenementen, zoals een stagemarkt of carrière-event. Daar kunnen studenten op de foto voor een representatief plaatje op LinkedIn en deelt Stagepunt informatieboekjes uit met tips voor het vinden van een stageplek. 

Contact 

Heb je vragen over of interesse in het Stagepunt? Stuur dan een e-mail naar [email protected].