Veel afgestudeerde studenten kiezen toch voor een andere richting in hun carrière, waardoor er minder nieuwe professionals toetreden in de jeugdhulpsector. 

Personeelsbehoud 

Om de personeelstekorten aan te pakken, is het eerst belangrijk om te weten wat startende professionals overhaalt om wel binnen de jeugdhulp te blijven werken. Daarom wordt onder jeugdhulpprofessionals onderzoek gedaan naar de factoren die ervoor zorgden dat zij in die sector aan het werk zijn gegaan en daar zijn blijven werken.  

Nadat deze drijfveren in kaart zijn gebracht, wordt gekeken hoe dit kan worden toegepast voor het behoud van personeel. Dit is onder andere interessant voor opleiders, zij willen graag weten of het huidige curriculum voldoende aansluit bij de uitdagingen van de beroepspraktijk en of zij hun studenten hierop voldoende voorbereiden.  

Doel 

Het doel van het onderzoek is het leveren van een concrete bijdrage aan het behoud van jeugdhulpprofessionals binnen de jeugdhulpsector.  

Duur 

Het onderzoek loopt van 2022 tot en met 2027. 

Resultaten 

Het eindresultaat zal bestaan uit een praktische toolbox voor jeugdhulporganisaties voor het creëren van positieve factoren die bijdragen aan personeelsbehoud. Ook zal er een advies volgen voor beroepsopleidingen over het eventueel aanpassen van hun curricula. Verder heeft het onderzoek reeds een tussentijdse infographic opgeleverd waarin de drijfveren van startende professionals staan beschreven. 

Samenwerking 

De Haagse Hogeschool werkt voor dit onderzoek samen met het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden. Binnen De HHs werken de opleidingen Social Work (uitstroomprofiel Jeugd) en Pedagogiek samen het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie

Meer informatie 

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden. 

Contact 

Wouter Reith ([email protected]

Mustafa Talib ([email protected])