Moeilijke woorden
Competentiegericht onderwijs? Bachelor, master, major, minor? Competentie, BSA, ECTS ? Als je een hbo-opleiding kiest, hoor je ‘ineens’ allerlei moeilijke woorden. Dat vraagt om uitleg. Die geven we je met een verklarende woordenlijst.
Verklarende woordenlijst uitgebreid
Bachelor-master
De Europese Unie wilde graag onderling vergelijkbare graden in het hoger onderwijs en zorgde ervoor dat we de bachelor- en mastertitels nu zowel in Nederland als in de rest van Europa gebruiken. Zo begrijpt iedereen wat voor opleiding je hebt afgerond. Een bachelortitel, krijg je als je (na vier jaar of drie jaar ) je hbo-opleiding succesvol afrondt. Of als je na drie jaar je universitaire opleiding afrondt. Een mastertitel ontvang je als je na je bachelorstudie met succes een masterstudie volgt.
Brightspace
De digitale leeromgeving van De Haagse Hogeschool heet Brightspace. Je vindt er lesmateriaal, presentaties en opleidingsinformatie. En je kunt er je huiswerk op inleveren en met andere studenten samenwerken.
BSA
BSA is het Bindend Studie Advies. Een term die bij sommige studenten de rillingen over het lijf doet lopen. Aan het eind van het eerste jaar wordt namelijk bepaald of je genoeg punten hebt om je studie voort te zetten. Het aantal punten is keurig vastgelegd in de Onderwijs- en Examen- Regeling (OER) van een opleiding. Wie te weinig punten heeft, krijgt een Bindend Negatief Studie Advies en moet de opleiding verlaten. Dat klinkt heftig, maar je kunt er natuurlijk zelf alles aan doen om aan het eind van het jaar een positief BSA te krijgen.
Competentiegericht onderwijs
Ieder beroep vraagt om naast kennis een specifieke houding en vaardigheden. Een maatschappelijk werker moet bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, terwijl een technicus heel secuur moet kunnen werken. Dankzij competentiegericht onderwijs heb je straks niet alleen een hoop kennis in huis, maar ook de juiste kwaliteiten om aan de slag te gaan.
ECTS
Niet alleen onze munt is hetzelfde in heel Europa, ook het studiepuntensysteem dat hogescholen hanteren is dat. ECTS staat voor European Credit Transfer System. Je verdient een ECTS na 28 uur studie-inspanning. Zo kun je elk jaar zestig ECTS halen en 240 ECTS voor een volledige bacheloropleiding.
Major-minor
Je major is de basis van de opleiding, dit is de ‘hoofdrichting’ die je volgt. Met een minor geef je je opleiding een persoonlijk tintje. Minors zijn namelijk keuzeonderdelen. Je kunt kiezen voor een verdiepende minor waarin je jezelf specialiseert in je vakgebied of juist voor een verbredende minor waardoor je een kijkje kunt nemen in een heel ander vakgebied. Ook nuttig wanneer je je wilt oriënteren op een vervolgstudie of masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.
Osiris
Osiris is het studievolgsysteem van De Haagse. Via Osiris schrijf je je in voor tentamens. Ook kun je er je cijfers terugvinden en worden je studiepunten er vastgelegd. In Osiris vind je eveneens de onderwijscatalogus.
Verklarende woordenlijst kort
Alumni
Oud-studenten van een opleiding in het hoger onderwijs (met diploma).
College van Bestuur
Het bestuur van de hogeschool.
Curriculum
Het plan waarin een opleiding de leerdoelen en de inhoud van de studie beschrijft. Iedere opleiding heeft een eigen curriculum.
Decaan
Medewerker van een hogeschool of universiteit die studenten indien gewenst helpt en adviseert bij zowel privé- als studiegerelateerde zaken.
Duaal
Een studievorm waarin je deels studeert en deels aan het werk gaat in jouw vakgebied.
Faculteit
Een verzameling opleidingen binnen hetzelfde interessegebied.
Hoorcollege
Een lesvorm waarbij de docent de lesstof uitlegt voor een grote groep studenten, vaak in een collegezaal.
LSVb
Landelijke studentenvakbond die opkomt voor de belangen van de studenten in Nederland.
Numerus fixus
Als voor een opleiding maar een gelimiteerd aantal studenten wordt toegelaten.
OER
De Onderwijs- en Examenregeling van een opleiding. Iedere opleiding heeft een eigen OER.
Practicum
Een lesvorm waarin je leert door te doen.
Propedeuse
Tijdens je propedeuse, eigenlijk het eerste jaar van je opleiding, ontdek je wat je opleiding en je toekomstige beroep inhoudt. Je kunt 60 studiepunten behalen; als dat lukt, ontvang je een propedeutisch getuigschrift.
Scriptie
Het verslag dat je aan het einde van je studie schrijft over een wetenschappelijk onderzoek dat je zelf hebt uitgevoerd.
Tentamen
Een toetsmoment waarbij je moet laten zien dat je de bestudeerde leerstof beheerst. Er zijn schriftelijke en mondelinge tentamens.
Werkcollege
Een lesvorm waarbij de student onder begeleiding van de docent en vaak in groepjes aan leeropdrachten werkt.