Een succesvolle start van het collegejaar met de toekenning van drie internationale onderzoeksprojecten aan De Haagse Hogeschool onder het EU-programma Driving Urban Transitions (DUT) at in Nederland wordt gecoördineerd vanuit Regieorgaan SIA. De komende jaren zullen de Centres of Expertise Mission Zero én Governance of Urban Transitions samenwerken aan de thema's uit de kennisagenda.

Deze toekenning laat zien hoe De Haagse Hogeschool zich ontwikkelt tot een kennisinstelling die, dankzij sterke internationale samenwerkingen en excellentie in ons onderzoek bij kenniscentra en lectoraten, de krachten bundelt en gezamenlijk optrekt bij subsidieaanvragen. 

Van 2025 tot en met 2027 zullen de lectoraten Future Urban Systems, Urban Ageing, Designing Value Networks en Energy in Transition de volgende projecten uitvoeren: 

EDUPED, EDUcational campuses as the drivers for Positive Energy Districts (Lectoraat Future Urban Systems en Energy in Transition) 

EDUPED richt zich op renovatie van onderwijscampussen als aanjager voor de transitie naar Positive Energy Districts (PED). Door innovatieve toepassingen van stadsmorfologie (onderzoeksmethode met vormgeving en transformatie van ruimtelijke structuren), wordt een versnellingsstrategie voor PED-transitie ontwikkeld met betrekking tot energiebesparing, klimaatadaptatie, en flexibiliteit van hernieuwbare energiebronnen. Onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van vijf PED-transitiecasussen in verschillende EU-landen. De Haagse Hogeschool is de coördinator van dit project. We werken samen met Gemeente Den Haag aan casus PED Laakkwartier. 

Urban-CoLLaR (Lectoraat Urban Ageing i.s.m. CoE Mission Zero) 

Door het toepassen van circulaire oplossingen in stedelijke vernieuwingsprojecten op buurtniveau wordt de transitie naar een CO2-neutrale stad versneld. De beschikbaarheid van natuurlijke en sociaaleconomische bronnen in een buurt worden in kaart gebracht om tot passende oplossingen te komen die de kringloop van hulpbronnen voor stedelijke vernieuwing vergroten. Het project zal leiden tot een beslismodel voor gemeenten en ontwikkelaars om circulariteit aandacht te geven bij stedelijke vernieuwing. Het project bouwt voort op de kennis rondom het ontwikkelen van gevalideerde meetschalen die bij het lectoraat aanwezig is. 

AGE-15 / Age-friendly Neighbourhoods (Lectoraat Urban Ageing) 

AGE-15 zet in op routes naar leeftijdsvriendelijke wijken door transnationaal onderzoek, kennisoverdracht en samenwerking. De bevolking in de stedelijke omgeving vergrijst en dit leidt tot uitdagingen rond vereenzaming, toegankelijkheid en veiligheid. Met nieuwe kennis over de nabijheid van diensten en mobiliteit, alsmede de betekenis voor ouderen in relatie tot de ’15-minuten-stad’ wil dit project een bijdrage leveren aan de transities die voorliggen. Dit project moet leiden tot richtlijnen en aanbevelingen voor beleidsmakers rondom mobiliteit voor ouderen. Het project bouwt voort op het Europese project City&Co rondom seniorvriendelijke steden. 

De drie projecten worden uitgevoerd met diverse samenwerkingspartners uit Nederland, Turkije, Portugal, Zweden, Canada, Oostenrijk, Polen, België, Italië, Roemenië, en Japan. 

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Rizal Sebastian (EDUPED) of Joost van Hoof (Urban-CoLLaR en AGE-15).